SAK:n Eloranta syyttää Teknologiateollisuutta sopimusjärjestelmän murentamisesta, Yrittäjien Pentikäinen hehkuttaa paikallisen sopimisen lisäämistä

Teknologiateollisuus

Teknologiateollisuuden päätös sopimusneuvottelutoimintansa uudelleenjärjestelyistä jakaa työmarkkinaosapuolia jyrkästi.

Teknologiateollisuus siirtää vastuun valtakunnallisista työehtosopimuksista uuteen työnantajayhdistykseen. Tarkoitus on, että yritykset voivat vastedes valita joko valtakunnallisen tai yrityskohtaisen työehtosopimisen.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK arvioi Teknologiateollisuuden hakevan sopimusjärjestelmän murentamista ja yleissitovuuden poistamista alalta.

– Juuri alakohtaiset valtakunnalliset työehtosopimukset muodostavat työmarkkinoiden sopimisen perustan. Ne luovat vakautta ja ennustettavuutta palkansaajille ja yrityksille, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta huomauttaa kannanotossaan.

SAK kokee ristiriitaiseksi, että Teknologiateollisuus puhuu yhteistyöstä, mutta ilmoittaa kuitenkin, että työnantajat päättävät jatkossa, tehdäänkö heidän yrityksessään työehtosopimus vai ei.

Eloranta varoittaa, että paikallinen malli lisäisi palkkojen ja työehtojen eriytymistä.

– Tuntuukin, että tiedotustilaisuudessa moneen kertaa toistettu mantra siitä, ettei olla heikentämässä palkkatasoa tai työntekijän asemaa, on tarkoitettu enemmän rauhoitteluksi kuin todelliseksi tavoitteeksi.  

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta varoittaa palkkojen ja työehtojen eritytymisestä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Suomen Yrittäjät kiittää ja tukee Teknologiateollisuuden ratkaisua.

 – Ratkaisu on odotettu, tärkeä ja tervetullut. Se lisää väistämättä paikallista sopimista ja yritysten mahdollisuuksia valita heille sopiva sopimisen tapa, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Pentikäisen mukaan päätös kertoo, että ”väistämätön muutoksen tuuli” puhaltaa nyt läpi työmarkkinoiden.

Pentikäisen mukaan Yrittäjät odottavat myös, että myös maan hallitus herää työmarkkinoiden muutoksiin ja lähtee edistämään sen edellyttämiä lakimuutoksia.

– Paikallinen sopiminen ei onnistu, jos esimerkiksi sopimisen kieltoja ei poisteta, Pentikäinen muistuttaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan Teknologiateollisuuden ratkaisu on tervetullut. (LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI)

Akavalaisen Tradenomiliiton mukaan muutos alan sopimustoiminnassa romuttaa osaltaan toimivaa järjestelmää.

– Näyttää olevan maan tapa, että merkittävistä muutoksista työehtosopimustoiminnassa annetaan ilmoitusluontoisena asiana kumppaneille, mikä nakertaa luottamusta entuudestaan, sanoo edunvalvontajohtaja Ville-Veikko Rantamaula.

Rantamaulan mukaan tällä ratkaisulla yleissitovuus ja alan valtakunnalliset sopimukset ovat vaakalaudalla. Syksyn neuvotteluihin lähdetään erikoisesta asetelmasta, Rantamaula huomauttaa.

– Nyt palkansaajat jäävät odottamaan tietoa siitä, keille valtakunnallisia sopimuksia jatkossakin solmitaan ja keille ei. Korulauseista huolimatta on selvää, että joillekin uudessa tilanteessa jää rosvosektori käteen, Rantamaula arvioi.

Tradenomiliiton Ville-Veikko Rantamaulan mukaan syksyn neuvotteluihin lähdetään erikoisesta asetelmasta. (JARI LAUKKANEN)

Insinööriliiton puheenjohtajan Samu Salon mukaan Teknologiateollisuuden päätöksen vaikutukset selviävät myöhemmin.

– Insinööriliitto haluaa sopia jäsenten työehdoista kollektiivisesti jatkossakin. Uusista valtakunnallisista työehtosopimuksista neuvotellaan uuden neuvottelukumppanin kanssa syksyllä, Salo sanoo.

Salo painottaa, että työmarkkinoilla tapahtuvat muutokset korostavat palkansaajien järjestäytymisen tärkeyttä.

– Jos ja kun vastapuoli vannoo hajauttamiseen nimeen, toisella puolella kannattaa tiivistää rivejä.

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa pitää valitettavana, että Teknologiateollisuus ry:n ilmoitti ratkaisustaan julkisuuden kautta.

– Toimintatapaa voi verrata pitkään avioliittoon: ei ole kiva sanomalehdistä lukea, että puoliso hakee avioeroa, Oksa sanoo.