Saarikko tieteen säästöistä: Koko hallituksen kannettava vastuu – tulistui turvevälihuudosta

Keskustajohtaja sivalsi kokoomusedustajaa tämän valitsemasta ”tyylilajista”.
Eduskunta

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) otti yhteen oppositiopuolue kokoomuksen edustajien kanssa koulutuspoliittisen selonteon lähetekeskustelussa eduskunnassa.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko (kok.) tiukkasi Saarikolta tiedoista, joiden mukaan hallitus on kohdistamassa pysyviä menoleikkauksia tieteeseen.

Hallitus päätti kehysriihessään, että opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalta leikataan 35 miljoonaa euroa vuodesta 2023 alkaen. Uutinen sai jo tiistaina yliopistokentällä pöyristyneen vastaanoton.

Kokoomuksen Sari Multala kysyi Saarikolta, miten tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnasta nipistäminen sopii yhteen sen kanssa, että hallitusohjelmassa luvataan tiekartta TKI-panostusten nostamiseksi neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Sari Sarkomaa (kok.) ja Sofia Vikman (kok.) puolestaan kokivat, ettei hallitus onnistunut päättämään riittävistä työllisyystoimista, joiden myötä leikkauksiin ei olisi tarvinnut ryhtyä. Kokoomuslaisten mielestä hallituksen prioriteetit ovat hukassa.

Etenkin Sarkomaan välihuuto sai keskustajohtaja Saarikon kimpaantumaan.

– Aloitan poikkeuksellisesti tarttumalla edustaja Sarkomaan välihuutoon. Te totesitte, että turpeelle riittää rahaa, mutta tieteelle ei. Jos se on se tyylilaji, joka halutaan valita, vastaan siihen mielelläni.

– Tämän vuoden päätöksenä toimialalle, jonka elinkeino on päättymässä, annetaan 60 miljoonan euron taloudellinen tuki ja ensi vuonna 10 miljoonaa euroa. Nämä tiedekeskustelut (TKI-leikkaukset) liittyvät vuoteen 2023. Enkä ole muutenkaan varma, edistääkö suomalaisen yhteiskunnan yhteistä hyvää tällaisten asioiden vastakkainasettelu, Saarikko sivalsi närkästyneenä.

Kyllä, hallituksen päätöksiin liittyy pyrkimys vähentää velanottoa.

Annika Saarikko (kesk.)

Työllisyystoimia vaatineille Saarikko vastasi, että kokoomuksessa tiedetään varsin hyvin, että uudet työpaikat tukevat julkista taloutta vasta pidemmällä aikavälillä.

Lisäksi ministeri hämmästeli sitä, että nyt leikkausaikeita vastustava kokoomus on jo kauan vaatinut hallitusta pienentämään valtion menoja.

– Kyllä, hallituksen päätöksiin liittyy pyrkimys vähentää velanottoa ja se tarkoittaa usealle hallinnonalalle miinusmerkkisiä ratkaisuja. Omalla vastuualallani on myöskin kulttuurin, nuorison ja liikunnan kysymykset, joihin tulee kohdistumaan kriittisiä ratkaisuja Veikkauksen voittovarojen (pienenemisen) vuoksi. Niiden alenema johtaa siihen, ettei kaikkea pystytä kompensoimaan. Näin ollen 35 miljoonan euron leikkaus tulee kohdistumaan tavalla tai toisella tieteeseen. Me tietenkin varjelemme kaikella mahdollisella tavalla perustutkimusta.

Saarikko piikitteli leikkauksista kimpaantuneita kokoomuslaisia siitä, että Kataisen hallitus leikkasi koulutuksesta noin 900 miljoonaa euroa.

Tiedeministeri myös huomautti, että viime vaalikaudella kokoomuslainen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni-Grahn Laasonen kuritti koulutusta noin 400 miljoonalla eurolla.

– Leikkausten tekeminen ei ole helppoa tai mieluisaa. Uskon, että muistatte tämän hallitusvastuun ajalta.

– Vaikka päätös on erittäin vaikea, enkä mitenkään voi ylpeänä tai tyytyväisenä siitä täällä kertoa, se on osa hallituksen päätöksiä. Siitä pitää suoraselkäisesti kantaa vastuu koko hallituksen.

Saarikko kuitenkin korosti, että korkeakoulutukseen ja tieteeseen satsataan Suomessa noin 3,38 miljardia euroa.

– Puhumme nyt leikkausosuudesta, joka on 35 miljoonaa euroa.

Keskustajohtaja muistutti, että pääministeri Sanna Marin (sd.) on ilmoittanut kutsuvansa kaikki eduskuntapuolueet pohtimaan sitä, miten Suomen TKI-panokset saadaan nousuun.

– Onneksi hallitus haluaa tarjota oppositiolle yhteistyön kättä.

Kommentit (3)

 • KARISTO EERO

  Saariko on varmasti oikeilla jäljillä muistuttaessaan kokoomusta sen toteuttamista leikkauksista edellisessä hallituksessa. Pitää kuitenkin muistaa, että keskusta ja Saarikko olivat mukana siinä halltuksessa.
  Nyt olisi suoraselkäistä kantaa vastuu itse aiheuttamastaan kulttuuria ja tiedettä uhkaavasta leikkauksesta eikä mennä koko hallituksen selän taakse. Se on nimen omaan keskustan aikaansaannosta. Muut hallituspuolueet taipuivat siihen keskustan kiristyksen edessä halutessaaan pelastaa hallituksen.
  Vertailu rahojen riittämisestä turpeen ja toisaalta kulttuurin ja tieteen tukemiseen on täysin perusteltua.
  Keskusta lienee huomannut, että ainakaan kaikki turvetuottajat eivät näe/ymmärrä/tiedosta, että turvetuotano on päättyvä elinkeino, kuten Saarikko totesi. Ehkä tällaiset hallituksen toimet entisestään ruokkivat käsitystä, että turpeen polttaminen sittenkin vielä jatkuu. Minusta hallitus ottaa suuren riskin ruokkiessaan epävarmuutta asiassa. Ehkä taas joku investoi lisää, viivyttää liiketoimien suuntaamista toisaalle, jättää varautumatta tulevaisuuteen, kun ruokitaan käsitystä, että keskusta tulee ja pelastaa taas.

 • Lukija23

  vähäv vällii muistettakkoo, että hallitusvastuusta syrjässä olovat porukat hätäpäessääm millom mitähiih huuteloovat, metelöennillääv vua olemassa-olostaa ilimilieroovat, vastaam panovat oljpa asija mikä hyväjää

 • ALANKO PENTTI

  Tämä Sari Sarkomaan tyylilaji on hyvin maa-ja kotieläin tuottajien muistissa. Pari vuotta sitten hän Hesarin mielipide osastolla latasi pitkän syytelistan Varsinais-Suomalaisia kotieläin tuottajia kohtaan. Syytti heitä Itämeren sinilevä tilanteesta. Venäjän, Puolan, Baltian maiden osuudesta hän ei ollut tippaakaan huolestunut vaan kaikki oli Varsinai-Suomalaisten kotieläin tuottajien syytä.
  Kannattais em. alueen Kokoomuksen maaseutu äänestäjien miettivän kenen joukossa seisovat ja lippua kantavat-

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen