Saarikko ja Kaikkonen jakavat ykkössijan Suomenmaan puoluevaltuustokyselyssä – jumbosijan haltija vaihtui ministeriarvioissa

Puoluevaltuustokysely

Keskustaa johtava valtiovarainministeri Annika Saarikko ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) jakavat ykkössijan keskustan puoluevaltuutettujen ministeriarvioissa.

Molemmat keskustaministerit saivat Suomenmaan kyselyssä 64 prosentin kannatuksen, kun puoluevaltuutettuja pyydettiin valitsemaan Marinin hallituksen kolme onnistuneinta ministeriä.

Saarikon ja Kaikkosen jälkeen parhaiten suoriutui maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) 58 prosentin äänillä.

Seuraavaksi parhaan arvion saa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) 43 prosentin kannatuksella.

Heti Lintilän kannoilla tulee tuore tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) (42 prosenttia).

Valtiovarainministeri Annika Saarikon ja maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän suoritukset arvioidaan puoluevaltuustokyselyssä korkealle.

Yksi puoluevaltuutetuista toteaa perusteluissa, että Kaikkonen hoitaa puolustusministerin homman tyylikkäästi, eikä puolustusministeriön tontti juurikaan kiinnosta muita hallituspuolueita.

Leppä on hänen mukaansa puolestaan ”tehnyt sen mikä tässä hallituksessa on tehtävissä”.

– Enempää ei voi vaatia, koska hallitus ei kykene noudattamaan edes omaa ohjelmaansa. Saarikko on esiintynyt erinomaisesti, mutta rohkeutta kovien päätösten kohdalla tarvitaan paljon lisää. Kurvinen näyttää olevan keskustan ministereistä se, joka tekee politiikkaa eikä vain hoida juoksevia asioita, vastaaja lisää.

– Leppä pitää linjaa. Kaikkosella on selkeä tontti ja Kurvinen on ponteva, toinen valtuutettu luonnehtii.

– Kaikki keskustalaiset pääsevät plussalle. Valitettavan moni muu ministeri on täysin pimennossa, eräs vastaaja katsoo.

Kaikkosen suosio on kasvanut puoluevaltuutettujen silmissä reippaasti kevään vastaavasta kyselystä, jolloin hän oli nelossijalla 40 prosentin kannatuksella.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) kannatus on sen sijaan romahtanut.

Vielä vuoden takaisessa kyselyssä Marin oli parhaiten suoriutuneiden ministerien kärkikolmikossa 36 prosentin kannatuksella. Kevään kyselyssä Marinin kannatus oli 15 prosenttia. Tuoreessa kyselyssä Marin saa vain kahden prosentin kannatuksen eli yhden puoluevaltuutetun äänen.

Marinin suosio on muissakin kyselyissä hiipunut koronakriisin alun huippulukemista. Keskustan ja SDP:n välejä on puolestaan nakertanut tänä syksynä Veikkaus-jupakka, joka johti edunsaajille kaavailtujen leikkausten perumiseen.

Heikoimman suorittajan titteli menee kuitenkin selvin luvuin sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.).

71 prosenttia puoluevaltuutetuista valitsee mukaan Ohisalon, kun kysytään kolmea heikoiten suoriutunutta Marinin hallituksen ministeriä.

Puoluevaltuustokysely tehtiin juuri ennen Ohisalon perhevapaan alkua, jolloin vihreiden ministerisalkut saavat uusia omistajia.

Vihreitä johtava Ohisalo ei vielä keväällä herättänyt yhtä vahvoja tunteita kuin nyt. Kevään kyselyssä hän oli keskustavaltuutettujen mielestä vasta neljänneksi heikoin suoriutuja 23 prosentin äänillä.

Keskusta ja vihreät ovat olleet hallituksessa napit vastakkain useista lakihankkeista, ilmastopolitiikasta, maa- ja metsätaloudesta sekä viime aikoina muun muassa susista.

Sisäministerinä toiminut vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ottaa perhevapaansa jälkeen ympäristö- ja ilmastoministerin salkun. Lehtikuva: Markku Ulander

Heikoiten onnistuneiden ministerien joukon ykkössijaa on pitänyt kahdessa edellisessä puoluevaltuustokyselyssä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Nyt koronakriisin hoitaja jää Ohisalon taakse 49 prosentin äänillä.

Kolmannen sijan saa tässä listauksessa vihreä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (47 prosenttia).

Kärkikolmikon perään joutuu pääministeri Sanna Marin (sd.) 31 prosentin äänillä.

– Pääministeri ei ole kyennyt luomaan varmuutta ja vakautta hallituksen toimintaan tai toimimaan Suomen pääministerinä. Pääministerin tapaan sisäministeri Maria Ohisalo näyttäytyy turhan usein ministerin tehtäviensä sijaan puolueensa puheenjohtajana, yksi puoluevaltuutettu arvioi.

– Ohisalo ja Mikkonen tekevät jatkuvasti hallitusta keikuttavia irtiottoja, toinen toteaa.

Viidettä sijaa pitää liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) 22 prosentin äänestämänä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli pitkään otsikoissa al-Holin leiriin liittyvässä ministerivastuuasiassa, mutta asia näyttää nyt jääneen monien mielissä taka-alalle.

Haavisto on heikoimmin suoriutuneissa sijalla kuusi 18 prosentin äänillä, kun vielä kevään kyselyssä ulkoministeri sijoittui kolmanneksi 43 prosentin nimeämänä.

Keskustan puoluevaltuutetut antavat tämän vaalikauden suorituksista oppositiolle arvosanan 6,7.

– Paljon on ollut tyhjää puhetta, mutta esimerkiksi maahanmuutossa ja velkaantumisessa oppositio on vienyt pisteet kotiin, yksi puoluevaltuutettu myöntää.

– Onneksi oppositio ei ole ollut tätä parempi. Jälki olisi ollut tuhoisaa, koska hallitus osaa sotkeutua jalkoihinsa ilman ulkopuolistakin apua, eräs vastaaja toteaa.

– Oppositio on liikkeellä vanhoilla eväillä. Ei tule uusia avauksia, kyselyssä arvioidaan.

Vastaajat antavat oppositiolle arvosanan 6,7.

Puoluevaltuutetuilta kysyttiin, minkä kannatusprosentin he uskovat keskustan saavan tammikuun aluevaaleissa.

Vastaukset vaihtelevat arvion ”10 tai alle” ja 20 prosentin välillä.

– Kuntavaalien tasoa, 14–15, yksi vastaaja ennakoi.

– Todella vaikea arvioida, toinen myöntää.

Kriittisiä äänenpainojakin löytyy.

– Noin 15 (prosenttia). Keskusta ei tule panostamaan vaaleissa sinne missä ihmiset ja äänestäjät ovat. Tuntuu että meille riittää, kun Itä- ja Pohjois-Suomi pysyvät meillä.

Suomenmaan kyselyyn vastasi 53 puoluevaltuutettua 135-jäsenisestä puoluevaltuustosta.

Vastausaika oli 8.–15. marraskuuta.

Keskustan puoluevaltuuston kokous pidetään Rovaniemellä ensi viikonloppuna. Kaksi kertaa vuodessa kokoontuva puoluevaltuusto on keskustan ylin päättävä elin puoluekokousten välillä.