Vanhanen on ykkönen – pääministeri Marin nousee yllättäen kolmen kärkeen keskustan puoluevaltuutettujen ministerilistauksessa

Toisella sijalla on tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.). Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on valtuutettujen mielestä hallituksen heikoin lenkki.
Puoluevaltuustokysely

Keskustan puoluevaltuutetut pitävät valtiovarainministeri Matti Vanhasta (kesk.) hallituksen parhaana onnistujana.

Vanhasen mainitsi 81 prosenttia valtuutetuista, kun Suomenmaa pyysi valitsemaan kolme hallituksen ministeriä, jotka ovat onnistuneet tehtävässään parhaiten.

Vanhanen sai 52 ääntä, kun vastaajia kyselyssä oli kaikkiaan 64.

Toisella sijalla on tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) 45 äänellä eli 70 prosentin valitsemana.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiilasi yllättäen muiden keskustan ministerien ohi puoluevaltuutettujen listauksessa. Marin nousee kolmannelle sijalle 23 äänellä eli 36 prosentin kannatuksella.

Kyselyn kommenttiosuudessa todetaan, että ”pääministeri on onnistunut hyvin hallituksen ja maan johtamisessa kriisitilanteessa.”

Jaetulla neljännellä sijalla on kolme keskustalaista ministeriä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä saavat kukin 22 ääntä, mikä tarkoittaa 34 prosentin kannatusta.

Eräs valtuutettu summaa, että kaikki keskustalaiset ministerit ovat toimineet kiitettävästi, he “ovat olleet omalla tontillaan aktiivisia ja johdonmukaisia”. 

Vanhasella on keskustan painavin ministerinsalkku, mutta kaulaa puoluetta johtavaan Annika Saarikkoon selittää kommenttien perusteella myös se, että Saarikko palasi vuoden vanhempainvapaalta vasta elokuussa. 

– Annika on ollut niin vähän aikaa ettei vielä voi laittaa hänelle rastia. Muuten kyllä, yksi vastaaja perustelee. 

– Annika Saarikon ministerinura on kestänyt niin vähän aikaa, ettei onnistumista pysty vielä arvioimaan, toinen toteaa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.)
ei noussut kaikilla puoluevaltuutetuilla ministerien top kolmoseen, mutta ylsi kyselyssä kakkossijalle. Kuva: Petra Pöyliö

Vanhanen siirtyi eduskunnan puhemiehen paikalta valtiovarainministeriksi Katri Kulmunin ministerieron yhteydessä kesäkuussa.

Vanhanen saa suitsutusta, koska ”hän tuo hallitukseen kokemusta ja arvovaltaa”.

– Haluan erityisesti kiittää Matti Vanhasta, joka on selkeästi nostanut keskustan profiilia suomalaisten silmissä. Vanhasen maltti ja asiantuntevuus luovat turvaa suomalaisille. Tarvitsemme nyt jatkuvuutta sekä pitkäjänteistä työtä, valtuutettu linjaa.

Valtion kirstunvartijana toimivan Matti Vanhasen (kesk.) asiantunteva ote saa kiitosta puoluevaltuutetuilta. Lehtikuva/Roni Rekomaa

Muut ministerit saavat vain vähän mainintoja. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.) saivat molemmat kolme ääntä.

Kaksi valtuutettua valitsi kolmen onnistujan joukkoonsa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) 

Yhteen mainintaan saivat tyytyä eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.), kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (rkp.). 

Ilman mainintoja jäivät työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). 

Krista Kiuru on selvä ykkönen, kun puoluevaltuutettuja pyydetään valitsemaan kolme heikoiten tehtävässään onnistunutta ministeriä.

Hän saa 69 prosentilta äänen, eli 43 valtuutettua valitsee Kiurun hallituksen heikoimpien lenkkien joukkoon.

– Krista Kiuru ei herätä toiminnallaan ja ulosannillaan kovin suurta luottamusta, valintaa perustellaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei vakuuta keskustan puoluevaltuutettuja. Lehtikuva/Emmi Korhonen

Toiseksi sijoittuu Krista Mikkonen. Hänet mainitsee 44 prosenttia valtuutetuista eli 27 henkilöä.

– Käsittämätöntä, että vihreä ympäristöministeri antaa siunauksensa saastaisen lumen kippaamiselle itämereen. Siinä oikea vihreän ympäristöpolitiikan taidonnäyte, yksi valtuutetuista toteaa.

Heti Mikkosen perässä tulee Maria Ohisalo 26 äänellä.

– Sisäministeri on kykenemätön ymmärtämään riskejä ja tukemaan poliisin toimintakykyä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidossa. Hän myös katsoo maahanmuuttajien rikoksia ideologisen sallivuuden lasien läpi, eräs vastaaja kritisoi.

20 ääntä menee Pekka Haavistolle ja 14 Sirpa Paaterolle.

Tuula Haatainen saa 11 ääntä, Thomas Blomqvist 10 ja Timo Harakka yhdeksän.

Perusteluissa muun muassa sanotaan, että Krista Mikkonen ja Thomas Blomqvist ovat jääneet ”hyvin näkymättömiksi”.

Aino-Kaisa Pekoselle ja Tytti Tuppuraiselle menee seitsemän ääntä kummallekin.

Li Andersson ja Ville Skinnari saavat molemmat viisi mainintaa.

Kolme puoluevaltuutettua valitsee keskustaministerin heikoimpien onnistujien top kolmoseen. Mika Lintilä saa kaksi ääntä ja Jari Leppä yhden.

Loput hallituksen ministereistä jäävät vaille mainintoja.

Suomenmaan kyselyyn vastasi 64 keskustan 135-jäsenisen puoluevaltuuston jäsentä. Vastauksia annettiin 16.–23. marraskuuta.  

Keskustan puoluevaltuusto kokoontuu lauantaina ja sunnuntaina etäyhteyksin, fyysinen kokouspaikka on Mikkelissä.