Romaninaisen kohtelu espoolaismarketissa kuohutti – Romano Mission puheenjohtaja Laaninen peräänkuuluttaa keskustelua romaniväestön tilanteesta

Romanit

Kristillisen romaniyhdistyksen Romano Mission puheenjohtaja Timo Laaninen on huolissaan romaniväestön tilanteesta.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt espoolaismarketissa kuvattu video, jossa vartija kohtelee kovakouraisesti myymälävarkaudesta epäiltyä romaninaista. Tapauksesta uutisoi tiistaina ensimmäisenä Iltalehti.

– Oli tapahtumien kulku mikä tahansa ennen videon alkua, vartijan toiminta näyttää ylimitoitetulta. Sivulliset yrittävätkin hillitä väkivallan käyttöä, Laaninen kirjoittaa Facebookissa.

Hän toteaa, että viranomaiset tutkivat asian, ja asia etenee omaa tahtiaan oikeuden rattaisiin.

– Tälle prosessille on annettava tuki ja työrauha. Kenenkään ei pidä lähteä harjoittamaan oman käden oikeutta asiassa.

Laaninen kuitenkin katsoo, että romaniväestön tilanteesta ja suhteista valtaväestöön on syytä käydä laajempaa yhteiskunnallista keskustelua.

– Olen huolissani erityisesti romaninuorten tilanteesta. Aivan liian moni romaniperhe on joutunut korjaamaan esimerkiksi nuorten huumeidenkäytön surullista satoa. Korona-aika on kärjistänyt nuorten pahoinvointia myös romaniyhteisössä.

– Koen, että Romano Mission hallituksen puheenjohtajana minulla on oikeus ja velvollisuus puolustaa romanien tasa-arvoista kohtelua ja edistää rakentavaa vuoropuhelua romanien ja valtaväestön välillä, Laaninen toteaa.

Keskustan ex-puoluesihteeri kertoo seuranneensa romaniyhteisön elämää viime vuosina myös papin työssään Helsingin Malmilla.

Minut valittiin viime syksynä Romano Mission hallituksen puheenjohtajaksi. Viime vuodet olen saanut seurata…

Julkaissut Timo Laaninen Keskiviikkona 26. toukokuuta 2021