RKP-meppi Nils Torvaldsin mielestä Suomi on rähmällään "virtuaalisen YYA-sopimuksen puitteissa" – "Me elämme toista Kekkosen kautta"

Nato-keskustelu

RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds arvostelee kovin sanoin suomalaista Nato-keskustelua.

Torvalds sanoi Euroopan parlamentin toimittaja-aamukahveilla, että Suomi on ollut ulko- ja turvallisuuspolitiikassa vuosia rähmällään ”virtuaalisen YYA-sopimuksen” puitteissa.

Edellisiin presidentinvaaleihin RKP:n ehdokkaana osallistunut Torvalds muistutti sanoneensa jo tuolloin, että Venäjä on aggressiivinen ja sen tulevaisuus tulee olemaan vielä aggressiivisempi.

– Eikä se ollut mikään tyhjästä vedetty johtopäätös. Jokainen lukutaitoinen ihminen olisi voinut sen vetää jo silloin.

Torvaldsin mukaan poliittinen eliitti kuitenkin toppuutteli keskustelua, mikä hänen mielestään oli ja on rähmällään olemista.

– Me elämme toista Kekkosen kautta, mutta kukaan ei halua oikein sitä sanoa, Torvalds pauhasi.

– Jos joku teistä uskoo, että Venäjä yhtäkkiä muuttuu kiltiksi, niin tervetuloa todellisuuteen.

Torvaldsin mielestä suurin virhe on, että Naton jäsenyttä ei haettu silloin, kun oli jotakuinkin rauhallinen sää.

– Ja se johtuu poliittisen eliitin tahtomattomuudesta, kyvyttömyydestä nähdä tilannetta ja poliittisten toimittajien rähmällään olemisesta.

Torvaldsin mukaan toimittajat eivät uskalla sanoa, mitä heidän tulisi sanoa.

– Ja se koskee minuun vanhana toimittajana, että mitä helvettiä te oikein teette?

SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma näki, ettei asiassa kannattaisi sortua ”tunnesyöksyihin”. Hän sanoi ajattelevansa itse, että tässä tilanteessa tarvitaan malttia.

Heinäluoman mielestä Natosta puhuttaessa ratkaisevaa on, onko Suomeen kohdistumassa sellaista uhkaa joka kohdistuisi nimenomaisesti Suomeen irrallaan yleiseurooppalaisesta tai Naton ja Venäjän välisestä vastakkainasettelusta.

– Jos on tällaista meihin erityisesti kohdistuvaa, silloin me voimme saada jotain lisäarvoa jäsenyydestä. Toisinpäin katsoen sitten, jos näin ei ole, niin ei tämä liittyminen tuo mitään turvallisuuslisää meille, vaan se varmistaa vain sen, että olemme mukana niissä erimielisyyksissä, jotka Naton ja Venäjän välillä ovat käynnissä. Tässä suosittelisin tunteen sijasta loogisuutta, Heinäluoma opasti.

Heinäluoma kiitteli myös presidentti Sauli Niinistön linjauksia erinomaisen hyviksi.

– Täytyy pitää myös siitä huolta, että emme lähde säntäilemään ja emmekä omilla toimillamme lähde kriisin osapuoleksi tai tekemään kannanottoja, jotka eivät edistä näiden vaikeuksien voittamista, vaan voivat pikemminkin pahentaa tilannetta. Joten maltillinen linja, jota presidentti Niinistö on tässä edustanut, on paikallaan.

Keskustameppi Mauri Pekkarinen viittasi Financial Timesissa vastikään olleeseen kirjoitukseen, jossa muistutettiin Pohjolan olevan tällä hetkellä yksi maailman vakaimpia alueita turvallisuuspoliittisesti.

– Voiko Suomella ja Ruotsilla olla vähemmän aihetta tässä tilanteessa lähteä hakemaan jäsenyyttä ja sitä kautta tätä vakautta vaarantamaan, Pekkarinen siteerasi kirjoituksen viestiä.

Pekkarinen sanoi pitävänsä itse todella tärkeänä, että Euroopan unionin sana turvallisuuspoliittisissa asioissa vahvistuisi. Vähintään määräenemmistöpäätöksiin pitäisi päästä.

– Yksi yksittäinen maa voi nyt estää merkittäviä kannanottoja. Ei niin ole monta kertaa käynyt niin näissä asioissa, mutta teoriassa se on mahdollista, ja joskus käytännössäkin.

Kokoomuksen Petri Sarvamaan mukaan Nato-kysymys on jo monella kierroksella päästetty Suomessa käsistä ja sormien väliin.

– Aina löytyy joku perustelu tai argumentti sille, että minkä takia se ei oikeastaan nyt juuri tällä hetkellä ole toimiva idea. Ja sitten myöskin jopa sellaisia argumentteja, että ei sinne Natoon enää kannata hakea, että sehän on tämmöinen laskevan auringon organisaatio.

Sarvamaan mukaan näitä juttuja on kuunneltu jo 25 vuotta.

– Ja ei siihen ole oikein enää mitään muuta sanottavaa, kuin että tämä asia pitäisi laittaa nyt järjestykseen.

Sarvamaa huomautti, että Nato-jäsenyyteen ei myöskään ole mitään ”fast trackia”.

– Ei ole olemassa mitään systeemiä, että Suomi salaa valmistelee ja on huomenna jäsen. Kyllä se reki täytyy vain vetää sinne mäen päälle, hän opasti.