Rikosuhripäivystykseen tulee koronakriisin aikana enemmän hätääntyneitä soittoja– Moni jättää kuitenkin kertomatta perheväkivallasta

Koronakriisi

Koronakriisin vaikutukset ovat näkyneet myös Rikosuhripäivystyksen puhelinpalvelussa lisääntyneinä soittoina.

Rikosuhripäivystyksen mukaan päivystyspuhelimeen tuli vuoden 2019 huhtikuun alusta saman vuoden toukokuun puoleenväliin mennessä 260 soittoa. Vuonna 2020 soittoja tuli vastaavana ajanjaksona 480.

Perheiden vaikeat tilanteet, huoli pitkittyneistä rikosprosesseista sekä ylipäätään epävarmuus ja huoli tulevaisuudesta näkyvät yhteydenotoissa, Rikosuhripäivystyksen tiedotteessa kerrotaan.

Perheväkivallan lisääntymisestä on kuitenkin vaikea saada tarkkaa käsitystä.

Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åbergin mukaan moni ei välttämättä uskalla hakea apua tai ei muuten halua kuormittaa järjestelmiä.

– Jotkut asiakkaat ovat esimerkiksi kertoneet, etteivät ole menneet lääkäriin rikoksen jälkeen, koska eivät halua kuormittaa terveydenhuoltoa tai saada koronatartuntaa. Oikeusturvan toteutumisen kannalta on tärkeää, että ihmiset hakevat apua ja kysyvät neuvoja, Åberg kertoo tiedotteessa.

Rikosuhripäivystyksen puhelinpalvelu on laajentanut aukioloaikojaan. Puhelinpalvelu päivystää nyt joka arkipäivä suomeksi kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14.

Rikosuhripäivystyksen numero on 116 006 . Palvelussa voi keskustella rikoksen tai väkivallan kohteeksi joutumisen kokemuksista.

Soittaminen on maksutonta ja puhelimeen voi soittaa myös nimettömänä.