Rehtorikansanedustaja Kivisaari: Lapset kopioivat kiusaamisen mallit aikuisilta – "Se esimerkki mikä näkyy ja kuuluu, on surkea"

Keskeisimmät toimenpideohjelmat tulisivat laatia aikuisten käytökselle, Pasi Kivisaari sanoo
Kiusaaminen

Opetusministeriön kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma sisältää hyviä ja kannatettavia toimia, mutta siitä puuttuu yksi keskeinen asia – aikuisten esimerkki, keskustan rehtorikansanedustaja Pasi Kivisaari katsoo.

– Kiusaamista lasten ja nuorten maailmassa tuskin saadaan loppumaan, niin kauan kuin aikuisten esimerkki on päinvastainen, Kivisaari sanoo tiedotteessa.

Kivisaaren mielestä kiusaamisen mallit kopioidaan aikuisilta.

Pieni silmäily aikuisen maailmaan riittää toteamaan, että julmimmat kiusaajat ovat aikuisia, hän toteaa.

– Kun katsotte työelämää, Twitter-maailmaa tai sosiaalisen median kommenttikenttiä, missä monin paikoin ei ole alkeellisimpiakaan käytöstapoja, voitte löytää juurisyyn lasten ja nuorten maailman epäkohtiin.

Kivisaaren mielestä lasten ja nuorten maailmassa yritetään kyllä kaikin voimin puuttua epäasialliseen käytökseen. Tehtävä on kuitenkin mahdoton, koska aikuisten käytös lietsoo kiusaamista, alistamista ja nöyryyttämistä, hän sanoo.

– Ei voi olla niin, että samalla kun aikuiset kiusaavat toisiaan, vaaditaan että kiusaamista ei saa esiintyä lasten maailmassa. Keskeisimmät toimenpideohjelmat tulisivat laatia aikuisten käytökselle, Kivisaari toteaa.

Hän ehdottaakin, että opetus- ja kulttuuriministeriössä laadittaisiin toimenpideohjelma myös lasten pelastamiseksi aikuisten maailmalta.

– Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Tämä logiikka ei ole hävinnyt minnekään.

Kivisaari korostaa kuitenkin, että monet aikuiset hallitsevat kohteliaat käytöstavat. He ovat hänen mukaansa kuitenkin vaienneet.

– Se esimerkki mikä näkyy ja kuuluu, on surkea. En halua jättää jälkipolville perinnöksi aikuisen vihaa, katkeruutta ja kiukkua.

Kommentit (3)

 • Lukija21

  Onko kehitetty uusi nimike ”rehtorikansanedustaja”? Onko alakoulun rehtori Jotenkin parempi kuin tavallinen kansanedustaja.

 • Keskiöupseeri

  Arvoisa 21,
  Rehtorin puheenvuoro oli varsin osuva ja tarpeellinen.

 • Lukija21

  Kyllä. Vanhaa viisautta tässä vain toistellaan: ”Mitä isot edellä sitä pienet perässä”. Varsin omaperäistä ajattelua rehtorilta. Etenkin se, että aikuisten käytöstavat ja somekäyttäytyminen olisivat nuorten (lastenhan siellä ei pitäisi edes olla) pahoinvoinnin juurisyy. Samaan aikaan, kun opettajilta ja myös rehtoreilta riisutaan aseita epäasiallisen käyttäytymisen kitkemiseen, vaakutellaan, että lasten ja nuorten maailmassa kaikin voimin yritetään kitkeä epäasiallista käyttäytymistä.

  Asia on varmasti vilpitön; ensisijainen kasvatusvastuu on kodilla, toissijainen koululla ja kolmantena tulee yhteiskunta. Kivisaaren taustalla kumisee tyhjä tynnyri, johon hän tälläkin ajatelmallaan yrittää kerätä irtoääniä ennen kuntavaaleja.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen