Rehn: Sote-kiistan taustalla erilainen näkemys alueiden roolista

Sote-ratkaisu

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan sote-kiistan taustalla olivat puolueiden erilaiset näkemykset Suomesta ja alueiden roolista.

Rehn sanoi Ylen Ykkösaamussa , että keskustan aatteellinen lähtökohta perustuu luottamukseen alueiden päätäntävallasta ja ihmisten omatoimisuudesta.

– Helsinkiläisenä ajattelen, että ei se ole meiltä pois, jos esimerkiksi Kainuu, Etelä-Savo, Satakunta ja muut maakunnat pärjäävät.

Rehn kiisti, että keskustan aluehallintouudistus olisi varastanut huomion sote-uudistukselta. Hänen mukaansa palveluntuottajien määrän aleneminen 200:sta viiteentoista on merkittävä uudistus.

– Tämä ratkaisu on kompromissi, jossa kaikki kolme hallituspuoluetta joutuivat tulemaan vastaan ratkaisun löytymiseksi. Jännitteitä syntyi, mutta nyt kaikkien tehtävä on puolustaa yhteistä ratkaisua.

Rehn kuvasi sote-kiistaa avioliitoksi, johon on tullut ryppyjä.

– On tärkeää, että tästä vaiheesta päästään ylitse, käydään keskustelut ja putsataan pöytä. Meillä pitää olla linjakas ja toimintakykyinen hallitus, joka pystyy löytämään ratkaisut isoihin kysymyksiin, kuten taloushaasteisiin ja pakolaisongelmaan.