Laaninen: Suomeen kansanvaltainen maakuntahallinto

Sote-ratkaisu

Keskustan puoluesihteerin Timo Laanisen mukaan hallitus sai aikaan ratkaisun, jolla voidaan parantaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja ja saada samalla aikaan tuntuvia säästöjä.

– Neuvottelut olivat hankalat. Ymmärrän hyvin, että moni suomalainen on seurannut niitä hämmentyneenä. Hallituksen päätöksenteko- ja toimintakykyä koeteltiin vakavasti, Laaninen toteaa.

Hänen mukaansa syynä tähän oli keskustan ja kokoomuksen pitkäaikainen näkemysero siitä, miten suomalaisten palvelut ja hallinto on järjestettävä.

– Pääministeri Juha Sipilän johdolla saatiin lopulta aikaan toimiva ratkaisu, joka antaa hyvän pohjan uudistuksen toteutukselle.

Keskusta korosti neuvotteluissa palvelujen turvaamista koko maassa, lähipalveluja, kansanvaltaa ja hajautetusti toimivaa yhteiskuntaa.

– Ratkaisulla Suomeen luodaan kansanvaltainen maakuntahallinto keskustan pitkäaikaisen tavoitteen mukaisesti 18 itsehallintoalueella, Laaninen iloitsee.

Hänen mukaansa muutos on historiallinen.

– Yhteisistä asioista päättäminen on tulevaisuudessa aidosti kunkin maakunnan ihmisten omissa käsissä.

Laanisen mukaan nyt päätettyä uudistusta voi luonnehtia moderniksi eurooppalaiseksi ratkaisuksi.

– Hallinto yksinkertaistuu ja kansanvaltaisuus lisääntyy, kun satojen palvelujärjestäjien tilalle tulee 18 alueellista järjestäjää, joiden päättäjät valitaan vaaleilla.