Ravintoloiden sulkemishyvityksiä rukattiin valiokunnassa – menetettyä myyntiä verrataan joko alkuvuoteen tai viime kevääseen, henkilöstövuokraus huomioidaan uudelleentyöllistämistuessa
Eduskunnan talousvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä hallituksen esityksestä, jonka nojalla ravintoloille korvataan niiden sulkemisesta aiheutuneita menetyksiä.
Mietinnössä hyvitysten perustana olevan myynnin vertailuajankohtaa laajennettiin vain tammi–helmikuusta myös viime vuoden huhti–toukokuuhun, kumpi onkaan kullekin yritykselle parempi.
Työvoiman uudelleentyöllistämiseen tarkoitetussa tuessa otetaan palkattujen työntekijöiden lisäksi huomioon ravitsemisyrityksessä henkilöstövuokrausyritysten kautta työskennelleet työntekijät.
– Ravintoloiden kustannushyvitys on tarkoitus maksaa automaattisesti ilman hakemuksia, mutta uudelleentyöllistämisen tukea pitää hakea, kertoi talousvaliokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) tiedotustilaisuudessa.
Vartiaisen mukaan ravintoloille maksettavaa hyvitystukea ei automaattisesti leikata, jos yritys on saanut koronakriisitukea myös ely-keskuksilta tai Business Finlandilta. Tuet sovitetaan yhteen myöhempien tukipäätösten ja maksatusten yhteydessä.
– Business Finlandille tulee siis jälkikäteinen velvollisuus katsoa tuen saajan kanssa, että tuet eivät ole päällekkäisiä, Vartiainen sanoi.
Valiokunnan varapuheenjohtaja Arto Pirttilahti (kesk.) kertoi, että muutetun tukiesityksen kustannuksiksi arvioidaan noin 170 miljoonaa euroa.
Alkuperäisessä hallituksen esityksessä kustannusarvio sulkemishyvityksille ja uudelleentyöllistämistuelle oli yhteensä reilut 120 miljoonaa euroa.