"Puolitoista vuotta sitten vietiin hoitopaikat – nyt tulee aktiivimalli"
Pienten lasten äitejä edustava Mothers in Business -yhdistys on huolissaan ensi viikolla voimaan astuvan työttömyysturvan aktiivimallin vaikutuksista.
Suuri osa yhdistyksen jäsenistä hoitaa tällä hetkellä lapsiaan kotona, eikä osalla heistä ole työpaikkaa, johon palata.
Yhdistyksen kannanotossa ei kritisoida aktiivimallia, mutta siinä ollaan huolissaan päivähoitopaikkojen saatavuudesta ja vaaditaan yhtenäistä ohjeistusta kuntatasolle.
Samalla vaaditaan, että päivähoidon saatavuuden haasteet huomioidaan, kun etuuden maksaja päättää työttömyysetuudesta.
– Ohjeistusten tulee olla selkeitä perheille. Hoidon järjestäminen lapsille pitää olla sujuvaa, jotta pienten lasten vanhemmat eivät putoa tai pudottaudu aktiivimallin ulkopuolelle, Mothers in Business ry:n puheenjohtaja Heini Wallander korostaa.
– Myös perheystävällisiä käytäntöjä, kuten etäosallistumisen ja itseopiskelun mahdollisuutta työllistämispalveluiden tarjonnassa on kehitettävä ja lisättävä edelleen.
Aktiivimalli tulee voimaan alle puolentoista vuoden päästä siitä, kun mahdollistettiin subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen 20 tuntiin työttömien lapsilta.
Nyt aktiivimallissa vaaditaan kolmen kuukauden tarkastelujaksolla joko 18 tunnin työntekoa, viittä päivää työllistymistä edistävässä toiminnassa tai yli 240 euron tienestejä yritystoiminnalla.
Tämä edellyttää työttömiltä uusia toimenpiteitä ja vaatii pieniä lapsia kotona hoitavilta vanhemmilta hoidon järjestämistä väliaikaisesti muulla tavoin.
– Miten taataan päivähoitopaikan saatavuus kotihoidossa tai vain kerhotoiminnan piirissä oleville lapsille. Entä kuinka nopeasti osa-aikaisesti hoidossa olevan lapsen muuttuneeseen hoidontarpeeseen pystytään omassa päivähoitopaikassa reagoimaan, kysyy Mothers in Business -järjestön edunvalvonnan ohjelmapäällikkö Kristiina Paavola.
Yhdistys huomauttaa myös, että perheet ovat eriarvoisessa asemassa, sillä työttömien lasten hoitoaikaa on rajattu vain osassa kuntia ja hoitopaikan saatavuus ja käytännöt sen järjestämisessä vaihtelevat kunnittain.
Kunnallinen hoitopaikka on taattava normaalitilanteessa neljässä kuukaudessa hakemuksen jättämisestä. Jos tilanne on äkillinen ja ennakoimaton, esimerkiksi työllistymisen vuoksi, tulee päivähoitopaikkaa hakea viimeistään kaksi viikkoa ennen hoidon tarvetta.
– Yhtälö voi olla mahdoton, jos tilaisuus keikkatyöhön ilmaantuu päivän tai parin varoitusajalla. Realiteetti on, että päivähoitopaikat ovat monissa kunnissa kiven alla, huomauttaa Paavola.
Vuonna 2014 perustetun MiBin tarkoituksena on voimaannuttaa korkeasti koulutettuja pienten lasten äitejä uran ja perheen yhteensovittamisessa.
Se tarjoaa tukea osaamisen kehittämiseen, verkostoitumiseen ja uran edistämiseen. Tavoitteena on myös edistää uraäitien asemaa työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa.
Pääkaupunkiseudulla perustettu yhdistys on laajentunut Turkuun, Tampereelle, Vaasaan, Ouluun, Jyväskylään ja Kuopioon ja se ilmoittaa jäsenmääräkseen 2961.
Juttua täsmennetty klo 14.40: ”..eikä osalla heistä ole työpaikkaa, johon palata.”