Professori Hokkanen: “Pääministeri teki pahan virheen kiittäessään EU:n elvytyssopimusta Suomen kannalta hyväksi”

Elpymispaketti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) teki pahan virheen kiittäessään EU:n elvytyssopimusta Suomen kannalta hyväksi. Se nimittäin ei ole, toteaa professori ja keskustakonkari Kari Hokkanen.

Hokkasen mukaan 750 miljardin euron yhteisvastuullinen laina on hirveä maksettava – ja maksettava se on, vaikka muutakin uskotellaan.

– Se rikkoo räikeästi EU:n perussopimusta ja tekee unionista velkaunionin. Se on pitkä askel kohti liittovaltiota, Hokkanen kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

– Yhteisvelkaa ei millään konstilla voi uskottavasti selittää Suomelle myönteiseksi.

Muun muassa Ilkan päätoimittajana vaikuttanut Hokkanen kynäilee, että elvytyssopimus osoitti taas kerran tyhjiksi puheet EU:sta itsenäisten valtioiden tasa-arvoisena liittona, sanoipa perussopimus mitä tahansa.

– Vielä vähemmän on merkitystä jäsenmaiden omilla perustuslaeilla tai niihin nojaavilla kansallisilla päätöksillä. EU:ssa tehdään, mitä Saksa ja Ranska sopivat.

Hokkasen mukaan Suomen eduskunnan tiukoilla ohjeilla pääministerille ei ollut mitään merkitystä. Vaihtoehto olisi lähtöä EU:sta, mutta sitä professori ei pidä realistisena.

– Kun nähdään, millaisen prosessin läpi joutuu kulkemaan Iso-Britannia, on helppo kuvitella, kuinka pientä Suomea käsiteltäisiin, jos se heittäytyisi tottelemattomaksi.