Työmarkkinoilla kytee kiistoja työntekijöiden järjestäytymisestä

Ammattiliitot

Työmarkkinoilla kytee riitoja, jotka koskevat työntekijöiden järjestäytymistä haluamiinsa ammattiliittoihin. Liitot syyttävät työnantajia työehtoshoppailusta. Kiistojen keskiössä ovat nyt Posti ja Finnair.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoo, että Posti siirtää yhä enemmän työtä halvemman työehtosopimuksen piiriin. PAU pitää erittäin ongelmallisena tilannetta, jossa postialalla samaa työtä tehdään eri palkalla ja eri työehdoilla.

Asia nousi esille, kun Posti kokeilee päiväpostin jakelun siirtämistä yöjakeluun Virroilla, Urjalassa, Merikarvialla ja Mänttä-Vilppulassa. PAUn mukaan tämä tarkoittaa sitä, että Posti osa-aikaistaa pienipalkkaisia työntekijöitä perusjakelussa, kun heidän töitä siirretään Postin tytäryhtiöön halvemman työehtosopimuksen piiriin.

PAU sanoo, että työehtoshoppailu, työntekijöiden halpuuttaminen ja osa-aikaistaminen aiheuttaa henkilöstön vaihtuvuutta ja huonoa laatua, joka ei ole kenenkään etu.

Ammattiliitto Pro puolestaan syyttää Finnair Tekniikkaa kieltäytymisestä neuvottelemasta Pron luottamusmiesten kanssa. Liiton mukaan Finnairin lentokoneita huoltava yksikkö ilmoitti kesäkuussa, ettei se enää katso Ilmailutekniikan ammattiyhdistyksen ITAn valitsemilla luottamusmiehillä olevan oikeutta toimia tekniikan työntekijöiden edunvalvojina.

ITA liittyi Prohon kesäkuussa. Pron mukaan tällä hetkellä lähes 90 prosenttia tekniikan työntekijöistä ja toimihenkilöistä on järjestäytynyt ITAan ja Prohon.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kertoo tiedotteessa, että Finnair on sen sijaan aloittanut neuvottelut toisen ammattiyhdistyksen kanssa tekniikan työntekijöiden työehdoista. Malisen mukaan Tekniikan yli 450 työntekijästä vain noin 20 on järjestäytynyt uuteen ammattiyhdistykseen.

Juttu päivitetty kauttaaltaan. Klo 16.11 poistettu viittaus viimesyksyiseen kiistaan, joka koski työntekijöiden siirtämistä toisen työehtosopimuksen piiriin.