Presidentti pettyi Hollannin toimiin – "haukkuja tullut joka suunnalta"
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pettynyt Hollannin toimiin malesialaiskoneen alasampumisen jälkiselvittelyssä.
Presidenttiä harmittaa hollantilaisten tapa tuoda julkisuuteen Suomen toiminta oikeusavun antamisessa. Niinistö korosti tiedotustilaisuudessaan moneen otteeseen, että nimenomaan Hollanti pyysi pitämään oikeusapuun liittyvät asiat salassa ja että Suomi toimi johdonmukaisesti hollantilaisten pyynnön mukaan loppukesästä 2014 alkaen.
Presidentti kertoi tuohtuneena, että nyt Suomi on saanut haukkuja joka puolelta.
Suomi lähettää Hollantiin virkamiesryhmän ottamaan selvää, mitä kaikkia tietoja Suomelta vielä halutaan. Sen jälkeen presidentin johtama ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta päättää, mitä tietoja annetaan.
Ulkoministeri Timo Soini muistutti tiedotustilaisuudessa, että YK pyysi kaikkia maita avustamaan hirvittävän rikoksen selvittelyssä. Soini korosti, että pyynnön takana oli myös Venäjä.
Päätös oikeusavun antamisesta annettiin edellisen hallituksen aikana hyvin nopeasti, kun oikeusapupyyntö saatiin Hollannista, Niinistö kertoi.
Suomi on Niinistön mukaan lähettänyt Hollantiin tutkintaan liittyvää materiaalia useaan otteeseen.
Helsingin Sanomat kertoi aiemmin tänään, että Suomessa tehdyn ohjuksen koeräjäytyksen tuloksia ei ole voitu käyttää kansainvälisessä rikostutkinnassa, koska Suomi ei ole antanut siihen lupaa.
Rikostutkija Hollannin syyttäjänvirastosta kertoo lehdelle, että Suomen hallitus ei ole antanut lupaa jakaa tuloksia kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa.
Niinistön mukaan Suomi on joutunut arvioimaan, onko tietojen ja koeräjäytyksen sirpaleiden lähettäminen kolmannelle osapuolelle vastoin Buk-ohjuksen hankintasopimuksia. Ohjukset on hankittu Venäjältä.
– Tietojen antaminen vaikuttaa luonnolliselta, mutta kauppaoikeuden kannalta se ei ollutkaan sitä, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa.
Venäjän kanssa ei ole Niinistön mukaan keskusteltu oikeusapupyynnöstä. Pyynnöstä ilmoitettiin Venäjälle, mutta siitä ei keskusteltu.
Suomessa tehtiin ohjuksen koeräjäytys lokakuussa 2015. Niinistö kertoi, ettei tiedä, missä räjäytys tehtiin. Mukana paikalla oli hänen mukaansa myös Hollannin viranomaisia.