Presidentti Niinistö tapaa Putinin perjantaina Moskovassa – Naton Stoltenberg arvioi vuoropuhelun auttavan myös Naton ja Venäjän suhteissa

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Presidentti Sauli Niinistö tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin työvierailulla Moskovassa perjantaina. Presidentin kansliasta kerrottiin asiasta Niinistön ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin lehdistötilaisuuden jälkeen.

Stoltenberg sanoi tilaisuudessa, että Suomen keskusteluyhteys Venäjän kanssa voi auttaa myös Natoa parantamaan suhteitaan Venäjään.

Hän painotti, että Naton läheiset kumppanit, kuten Suomi, ovat myös sotilasliiton tekeillä olevassa uudessa strategiassa tärkeitä, jopa aiempaa tärkeämpiä.

Natolla on käynnissä toimintaansa ohjaavan asiakirjan päivittäminen, joka on määrä hyväksyä ensi kesän huippukokouksessa Madridissa. Nykyinen ohjausasiakirja on vuodelta 2010, eikä siinä puhuta Stoltenbergin mukaan esimerkiksi ilmastonmuutoksesta tai Kiinan aiheuttamista haasteista mitään.

–  Naton ovi pysyy auki Suomelle, mutta Suomi itse päättää ja me kunnioitamme päätöstä, hän vastasi kysymykseen siitä, pitääkö Nato ovet auki Suomelle myös uuden strategiansa jälkeen.

Stoltenbergin kanssa Suomessa vierailee maanantaina ja tiistaina Naton jäsenmaiden suurlähettiläistä koostuva Pohjois-Atlantin neuvosto, joka on Naton korkein päättävä elin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun neuvosto vierailee Suomessa. Vieraat tapaavat laajasti Suomen turvallisuuspoliittista johtoa. Suomesta Stoltenberg ja neuvosto jatkavat matkaansa tiistaina Ruotsiin, joka Suomen tapaan on Naton keskeisiä kumppaneita.