Postin työehtosopimusneuvottelut jumissa – työtaistelu uhkaa

PAUn hallitus päättää huomenna mahdollisista työtaistelutoimista
Posti

Postin työehtosopimusneuvottelut ovat jumissa. Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) hallitus kokoontuu keskiviikkona käsittelemään neuvottelutilannetta.

Järjestö kertoo tiedotteessa tekevänsä tuolloin työtaistelupäätökset neuvottelujen vauhdittamiseksi sekä pakettilajittelijoiden tilanteen takia. Työtaisteluista tiedotetaan ensi viikolla.

Neuvotteluja Palvelualojen työnantajat Paltan ja PAUn kesken käytiin tuloksetta maanantaina. Seuraavan kerran on tarkoitus neuvotella torstaina aamupäivällä.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto on huolissaan tilanteen kärjistymisestä.

– Posti on postimäärän rajun vähentymisen takia hyvin haastavassa tilanteessa, ja seuraavina vuosina kirjemäärän lasku kiihtyy entisestään. Työtaistelut ovat väärä tapa ratkaista postialan työpaikkojen säilyttämistä, hän toteaa tiedotteessa.

PAUn mukaan työnantajan pääneuvottelutavoite on korvata nykyiset viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen määräykset soveltuvin osin jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä.

Medialiiton ja Teollisuusliiton välinen jakelua koskeva työehtosopimus on määräystensä osalta selkeästi heikompi kuin PAUn viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus, tiedotteessa sanotaan.

PAUn mukaan heikennysten lisäksi työnantaja on julkisuudessa kertonut hakevansa neuvottelutavoitteillaan myös joustavuutta. Työnantaja haluaisi käyttöön työaikajärjestelmän, jossa ei tarvitsisi etukäteen ilmoittaa työajan päättymisajankohtaa, PAU tulkitsee.

– Työnantajan tavoitteiden hyväksyminen tarkoittaisi jo valmiiksi matalapalkkaisissa, fyysisesti raskaissa töissä oleville postilaisille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja arkea vaikeuttavia työaikamalleja, jotka toki toisivat työnantajan toivomaa joustavuutta. Työnantajan tavoitteita on mahdoton hyväksyä, ja ne ovat ajamassa alan työtaisteluihin, tiedotteessa sanotaan.

Nykyinen Postin työehtosopimus päättyy kuun lopussa. Neuvottelujen piirissä on noin 10 000 ihmistä, joista suurin osa työskentelee postinjakelussa.