Posti muutti työehtoja – Posti- ja logistiikka-alan unioni käynnistää lakot Postissa

Syksyn aikana voi olla luvassa myös lisää lakkoja
Posti

Postin asiakkaiden on ensi viikolla syytä varautua viivästyksiin, kun Postissa alkavat lakot. Lakkojen vaikutuksen laajuus ei ole kuitenkaan vielä täysin selvillä. Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 2.–4. syyskuuta. Työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina kello 22 jälkeen.

Postin johto kertoi torstaina STT:lle varautuneensa työntekijäpuolen lakosta mahdollisesti aiheutuviin häiriötilanteisiin. Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan johtaja Turkka Kuusisto sanoo, että näin on määrä taata, että työnseisauksen vaikutukset asiakkaille jäisivät niin vähäisiksi ja lyhytaikaisiksi kuin mahdollista.

– Vielä on kuitenkin liian aikaista arvioida, millaisia vaikutuksia työntekijäpuolen ilmoittamalla lakolla olisi Postin asiakkaiden kannalta, hän lisää.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti torstaina käynnistävänsä lakot Postissa sen jälkeen, kun Posti ilmoitti, että noin 700:n Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevän ihmisen työehdot muuttuvat marraskuussa. Työntekijät siirtyvät Teollisuusliiton jakelua koskevan sopimuksen piiriin.

Postin mukaan työntekijöiden palkkarakenne muuttuu siten, että työntekijän kiinteä palkka on nykyistä pienempi. Työntekijöitä palkitaan jatkossa työn laadusta, asiakastyytyväisyydestä ja tuottavuudesta.

Suunniteltu taulukkopalkan päälle tuleva palkkio vaikuttaa kokonaisansion määrään.

– Tällaiseen tuotantopalkkioon työntekijä voi vaikuttaa itse. Malli on vasta suunnitteilla. Sitä työstetään yhdessä henkilökunnan kanssa syksyn aikana, Kuusisto sanoo.

Hänen mukaansa on syytä huomata, että Posti panostaa muutoksen yhteydessä hyvin merkittävästi henkilöstön siirtymätukeen.

PAUn liittohallituksen puheenjohtaja Heidi Nieminen toivoo, että Posti peruisi päätöksen työehtojen muutoksista. Jos näin ei tapahdu, PAU on valmis uusiin työtaistelutoimiin. Hän kuitenkin sanoo, että tulevista työtaisteluista tehdään päätökset erikseen.

– Porukka on kuitenkin sitä mieltä, että he haluavat taistella työehtojensa puolesta ja ovat valmiita taisteluun. Postin osalta tämä tulee vaarantamaan pakettiliiketoiminnan koko loppuvuoden osalta, Nieminen sanoo.

Nieminen ei ennakoi voiko luvassa olla vielä laajoja tukilakkoja.

Hän toivoisi, että valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri reagoisi asiaan.

– Voisi toivoa, että valtionyhtiössä tällaista työehtoshoppailua omistaja ei hyväksyisi ja puuttuisi tähän asiaan.

PAUn tiedotteen mukaan palkka alenee keskimäärin 30 prosenttia, enimmillään jopa 50 prosenttia. Niemisen mukaan Postin kanssa ei ole tällä hetkellä käynnissä minkäänlaisia neuvotteluita, vaan Posti on tehnyt päätöksen yksin.