Perustulokokeilu poliitikkojen pöydälle
Perustulokokeilu on etenemässä hallituksen linjattavaksi osittaisen perustulomallin pohjalta.
Osittaisessa mallissa maksettaisiin perustulon lisäksi syyperusteisia etuuksia. Kokeilua selvittävä tutkimusryhmä antoi alustavan ehdotuksensa tänään sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps.).
Perustuloa saatetaan kokeilla Suomessa satunnaisella valtakunnallisella otannalla sekä tietyllä alueella. Kokeilu toteutettaisiin vuosina 2017 ja 2018. Tutkimusryhmä ehdottaa kaksiosaista otantaa: satunnaistettua valtakunnallista otantaa sekä alueellista, intensiivisempää otantaa.
Tuen tasoksi ryhmä on hahmotellut 550 euroa kuukaudessa.
Kaavaillussa mallissa esimerkiksi asumistuki jäisi ulkopuolelle. Näin vältettäisiin esimerkiksi ongelma siitä, että sama summa ei riitä asumiseen pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa korkeiden asumiskustannusten takia. Ansiosidonnaiset etuudet jäisivät suurelta osin ennalleen.
Työryhmän mukaan perustulo ratkaisisi väliinputoamis- ja byrokratiaongelmia, mutta se ei yksin riitä ratkaisemaan kaikkia kannustinongelmia.
– Perustulokokeilun tavoite ei ole olla vain kokeilu, vaan sillä täytyy olla ihan selkeä pyrkimys johonkin, ministeri Mäntylä painotti raportin luovutustilaisuudessa.
Mäntylän mukaan hallituksen linjauksia on odotettavissa huhtikuun aikana. Hän sanoi luottavansa siihen, että tutkimusryhmä on tehnyt perusteellista työtä ja hallituksen on helppo tehdä oma harkintansa ryhmän suositusten pohjalta.
Puhtaimmillaan perustulo tarkoittaa tuloa, joka maksetaan säännöllisin väliajoin kaikille yhteiskunnan jäsenille henkilökohtaisesti ilman ehtoja ja tarveharkintaa. Asiasta on lukuisia erilaisia sovelluksia.
Vaihtoehtona esillä olleista malleista puhdas perustulo olisi hyvin kallis.
Negatiivisen tuloveron kokeiluun tarvittaisiin ajantasainen tulorekisteri, sillä amerikkalaiskokeet ovat osoittaneet, että ihmisten omaan ilmoitukseen perustuvat kokeilut eivät anna luotettavia tuloksia.
Negatiivisessa tuloverossa tulojen jääminen alle sovitun minitulon kompensoitaisiin verotuksen kautta. Tämän mallin taakse on asettunut jo kokoomuksen eduskuntaryhmä.
Kokeilemalla osittaista perustuloa saadaan työryhmän mukaan hyödyllistä tietoa myös yksilön kannalta samalla tavalla toimivan negatiivisen tuloveron toiminnasta. Kelan maksualustalla kokeilu voidaan toteuttaa ilman tulorekisteriäkin.
Kuntaliitossa arvioidaan, ettei korkeallakaan perustulolla todennäköisesti päästä kokonaan eroon erilaisista täydentävistä tulonsiirroista. Kuntien tulopohja kaventuisi merkittävästi, jos perustulo olisi verovapaata tai käytännössä tuloverosta vapautettua tuloa.
Kuntaliiton mukaan myös ohjautumisväylät sosiaalihuollon palveluihin kapenevat ja ovat vaarassa katketa erityisesti toimeentulotuen saajille. Asiakkaan sitoutuminen palveluun voi vaarantua, koska taloudellista välinettä motivoimiseksi ei samalla tavalla enää olisi.
Perustulokokeilu on yksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kärkihankkeista. Sen tavoitteena on muun muassa osaltaan uudistaa sosiaaliturvaa vastaamaan paremmin työelämän muutoksia, yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää ja kannustaa työn tekemiseen.