Perussuomalaisille ei riitä vain parin kunnan kokeilu ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei hyväksy vapaaehtoisen ruotsin kielen opiskelun kokeilun ulottamisesta vain parin kunnan laajuisena.
Ryhmä viittaa tiedottessaan opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) kommenttiin Helsingin Sanomissa (17.12.) .
Ministerin mukaan hallitusohjelmassa sovittu kokeilu tulisi koskemaan vain paria kuntaa.
– Perussuomalaiset ei tule hyväksymään näin mitätöntä kokeilua. Hallitusohjelmaan kirjatut asiat ovat merkittäviä sopimuksia. Halveksuuko ministeri Grahn-Laasonen yhdessä sovittua hallitusohjelmaa, kysyy perustuslaki- ja sivistysvaliokuntien jäsen Kimmo Kivelä.
Kivelä toteaa tiedotteessa olleensa mukana hallitusneuvotteluissa sopimassa nimenomaan kielikokeilusta.
– Sovittiin että mennään eduskunnan antaman ponnen mukaan ja kokeilu ulottuu laajalle alueelle. Ministeri on nyt aivan omilla linjoillaan, ei hallituksen linjalla, Kivelä kritisoi.
Perussuomalaisten tiedotteessa viitataan myös viime päivien keskusteluun ruotsinkielisten palveluiden turvaamisesta Vaasan ja Seinäjoen alueella.
– Keskustelu osoittaa, että koulussa opittu ruotsi ei ruotsinkielisten mielestä edes riitä palveluiden turvaamiseen. Mitä mieltä on ruotsin pakollisessa opiskelussa koko Suomessa, perussuomalaisten eduskuntaryhmä ihmettelee.
– Vielä uskomattomampaa on, että samaisessa Helsingin Sanomien haastattelussa ministeri ei näe mitään ongelmaa biologian, kemian tai fysiikan opiskelujen vapaaehtoisuudelle lukiossa, vaikka aineiden poisjättäminen sulkee lukuisia uramahdollisuuksia pois.
– Ruotsi taitaa olla ministerille sokea piste. Mitenkään muuten tätä ei ole mahdollista selittää, Kimmo Kivelä pohtii.
Perussuomalaiset aikoo tiedotteen mukaan pitää huolen, että ruotsin kielen vapaaehtoisuuden kokeilu alkaa riittävän laajalla alueella.
Näin on mahdollista arvioida, kuinka kielikokeilu vaikuttaa kielivalikoiman monipuolistumiseen ja motivaatioon opiskella vieraita kieliä.
– Suomalaisnuorten on vihdoin saatava mahdollisuus monipuolistaa kielitaitoaan. Jäämme pahasti muita maita jälkeen, koska olemme niin sidottuja ruotsin opiskeluun, ryhmä toteaa.