Paljastus: Kohutussa Signal-ryhmässä mukana ollut Witkoff oli Moskovassa keskustelun aikana
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Ukrainan ja Lähi-idän erityislähettiläs Steve Witkoff oli Moskovassa, kun hänet liitettiin kohuttuun Signal-ryhmäkeskusteluun, jossa Trumpin hallinnon johtavat viranomaiset keskustelivat Yhdysvaltain arkaluontoisista sotilaallisista suunnitelmista Lähi-idässä.
Ryhmään oli vahingossa liitetty myös The Atlantic-lehden päätoimittaja Jeffrey Goldberg, joka kertoi asiasta maanantaina julkaisemassaan kirjoituksessa.
CBS News selvitti Witkoffin aikataulun lennonseurantasivusto FlightRadar24:n lentotietojen sekä venäläisten tiedotusvälineiden julkaisemien uutisraporttien pohjalta. Witkoff oli Venäjällä tapaamassa presidentti Vladimir Putinia.
Hän saapui Moskovaan pian puolen päivän jälkeen paikallista aikaa 13. maaliskuuta. Noin 12 tuntia myöhemmin hänet lisättiin Signal-viestipalvelussa ”Houthi PC Small Group” -nimiseen keskusteluryhmään yhdessä muiden Trumpin hallinnon korkeiden virkamiesten kanssa.
Ryhmässä keskusteltiin välittömästä sotilasoperaatiosta Jemenin huthikapinallisia vastaan. Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto vahvisti CBS Newsille maanantaina, että ryhmäkeskustelu ”näyttää olevan autenttinen”.
Yhdysvaltain puolustusministeri Pete Hegseth kiisti lähettäneensä viestiryhmään ”sotasuunnitelmia”. Goldbergin mukaan Hegseth valehtelee.
– Hän tekstasi hyökkäyssuunnitelmia. Milloin kohteisiin hyökättäisiin; miten niihin hyökättäisiin; keitä kohteissa oli; milloin seuraava hyökkäysaalto tapahtuisi, Goldberg listasi CNN:lle. Keskiviikkona The Atlantic julkaisi koko viestiketjun todistaakseen Hegsethin väitteen vääräksi.
Kaksi ryhmäkeskustelun jäsentä, kansallisen tiedustelupalvelun johtaja Tulsi Gabbard ja keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja John Ratcliffe, saapuivat senaatin tiedustelukomitean eteen tiistaina ennalta suunniteltuun kuulemiseen koskien maailmanlaajuisia turvallisuusuhkia.
Ratcliffe myönsi kuulemisessa osallistuneensa Signal-keskusteluun. Hän ja Gabbard kuitenkin kielsivät, että viestiketjussa olisi julkaistu salassa pidettävää tietoa.
Goldbergin mukaan Ratcliffe nimesi Signal-chatissa aktiivisen CIA:n tiedustelu-upseerin kello 17.24 Yhdysvaltain itäistä aikaa, mikä oli Venäjällä juuri puolenyön jälkeen.
Witkoffin lento lähti Moskovasta vasta noin kello kahdelta paikallista aikaa. Putinin entisen neuvonantajan ja läheisen liittolaisen Sergei Markovin mukaan Witkoff ja Putin tapaaminen Kremlissä jatkui kello 1.30:een saakka.
Kreml tai Valkoinen talo eivät ole vahvistaneet Witkoffin ja Putinin tapaamisen ajankohtaa. Valkoinen talo ei vastannut CBS Newsin kysymyksiin tapaamisesta tai siitä, oliko Witkoffilla laitteensa mukana Kremlissä.
CBS Newsin mukaan on epäselvää, käyttikö Witkoff Signal-keskustelussa virallista työpuhelintaan vai henkilökohtaista laitettaan, ja oliko hänellä kyseinen laite mukana Venäjällä. Goldberg ei ole raportoinut Witkoffin osallistuneen itse keskusteluun Venäjällä ollessaan.
Signal tunnetaan yleisesti turvallisena viestialustana, mutta sen salaus ei ole läpäisemätön, CBS News kirjoittaa. Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA varoitti viime kuussa työntekijöitään Signalin haavoittuvuuksista.
NSA:n mukaan Signalin käyttö salaisen tiedon välittämisessä on tehnyt sovelluksesta kiinnostavan kohteen hakkereille. Viraston mukaan sen työntekijöiden ei tulisi käyttää hallinnon ulkopuolisia viestipalveluita, kuten Signalia tai Whatsappia, arkaluontoisten tietojen välittämiseen.
Viime kuussa Google Threat Intelligence Group varoitti, että useammat Venäjän valtiolliset toimijat ovat lisänneet ponnistelujaan murtaakseen Venäjän tiedustelupalveluja kiinnostavien henkilöiden käyttämät Signal-tilit.
Ukrainan johtava kyberpuolustustoimija Computer Emergency Response Team (CERT-UA) varoitti puolestaan viime viikolla käynnissä olevista hyökkäyksistä, jotka saivat vaarantuneet Signal-tilit lähettämään haittaohjelmia maan puolustusteollisuusyritysten työntekijöille ja Ukrainan asevoimien jäsenille.
CERT-UA:n julkaiseman muistion mukaan osa tietojenkalastelulinkkejä sisältäneistä viesteistä lähetettiin olemassa olevilta yhteyshenkilöiltä, mikä lisäsi niiden avaamisen todennäköisyyttä.
Jotkut älypuhelinten kaappausmenetelmät eivät edes vaadi suoraa pääsyä laitteeseen, ohjelmisto- ja kyberturvallisuusyritys ESETin globaali kyberturvallisuusneuvoja Jake Moore kertoo CBS Newsille.
Yksi tunnetuimmista kyberuhkista viime vuosikymmenen aikana on ollut Pegasus, israelilaisen NSO Groupin kehittämä vakoiluohjelma, joka suunniteltiin etäasennettavaksi mobiililaitteisiin.
Se voi ottaa laitteen kameran, viestisovellusten, mikrofonien tai jopa näytön hallintaansa ilman, että käyttäjä edes tietäisi, että se on asennettu, Moore toteaa.