Pääministeri Marin STT:lle: Haaviston luottamuksesta olisi voinut tulla vihreille hallituskysymys, jos rintama olisi rakoillut äänestyksessä

Eduskunta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo STT:lle, että mikäli hallitusrintama ei olisi pitänyt äänestyksessä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) luottamuksesta, asiasta olisi hänen tulkintansa mukaan tullut vihreille hallituskysymys. Näin suoraan asiaa ei ole kuitenkaan hänen mukaansa esitetty.

Keskustalle oli vaikeaa äänestää Haaviston luottamuksen puolesta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi Haaviston luottamusäänestyksen jälkeen, että keskusta ei hyväksy Haaviston toimintaa, mutta puolue ei halua kaataa hallitusta.

Kurvinen sanoo, että jos hallituskumppani olisi äänestänyt epäluottamusta Haavistolle tänään, se olisi johtanut hallituksen kaatumiseen.

Kurvisen mukaan vihreiden pitää siivota omat nurkkansa ja viime kädessä Marinin on arvioitava ulkoministeri.

–  Keskustan eduskuntaryhmän mielestä meidän tehtävämme ei ole tehdä vihreiden nurkkien siivousta. Se pitää tehdä vihreän puolueen itse, ja viime kädessä pääministerin pitää katsoa, minkälainen henkilö hänellä on ulkoministerinä, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.

Marinin mukaan ulkoministeri voi jatkaa tehtävässään.

–  Eduskunta on tänään antanut luottamusäänestyksessä ministeri Haavistolle luottamuksen, ja tämän mukaisesti me tietenkin toimimme, hän sanoi STT:lle.

Myös kaikki hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat todenneet viime viikolla, että Haavisto voi jatkaa tehtävässään, Marin sanoo.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kuvaili toimittajille äänestyksen jälkeen eduskunnassa, että keskusta äänesti erittäin ristiriitaisin miettein ja koki tilanteen hyvin pirullisena.

–  Tämä oli moraalisesti erittäin vaikea asia keskustalle, ja moni pohti tässä oikeudentuntoa, oikeudenmukaisuutta, hän sanoi.

Haavistolta itseltään keskusta toivoo anteeksipyyntöä.

–  Kai jos ministerin on perustuslakivaliokunnassa todettu toimineen lainvastaisesti, vilpitön anteeksipyyntö olisi vähintä, mitä voisi odottaa, Kurvinen totesi.

Pääministeri sanoo keskustelleensa itse ulkoministerin kanssa, ja hänen käsityksensä mukaan tämä ottaa perustuslakivaliokunnan moitteet vakavasti ja huolehtii siitä, että vastaisuudessa vastaavaa ei enää käy.

Keskusta pitää moitittavana myös laajemmin vihreän toimintaa liittyen perustuslakivaliokunnan ratkaisuun viime viikolla.

–  Pidämme moitittavana toimintaa, jolla vihreistä yritettiin vaikuttaa perustuslakivaliokunnan lopputulokseen ja ennen kaikkea julkista keskustelua perustuslakivaliokunnan kannan muodostuksesta, Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan eduskuntaryhmä kävi erittäin painokkaan keskustelun perustuslakivaliokunnan ympärillä tapahtuneesta arvovallan murenemisesta.

–  Esitimme kokouksen jälkeen kannanoton, jossa lausumme moitteet vihreiden toiminnasta perustuslakivaliokunnan ympärillä.

Eduskunta antoi ulkoministerille luottamuksensa äänin 101–68. Tyhjiä ääniä ei annettu, poissa oli 30 kansanedustajaa.

Haavistolle esitettiin viime perjantaina epäluottamusta, kun eduskunta käsitteli perustuslakivaliokunnan kantaa häntä koskevassa ministerivastuuasiassa.

Perustuslakivaliokunta totesi Haaviston toimineen lainvastaisesti, kun hän yritti siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön toisiin tehtäviin. Samalla valiokunta kuitenkin katsoi, etteivät edellytykset ministerisyytteen nostamiselle täyty.

Kaikki eduskunnan äänestyksessä läsnä olleet perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kansanedustajat äänestivät luottamusta vastaan. Myös yhden hengen eduskuntaryhmän muodostavat Harry Harkimo ja Ano Turtiainen äänestivät luottamusta vastaan.

Hallituspuolueiden läsnä olleista edustajista kaikki äänestivät luottamuksen puolesta lukuun ottamatta keskustan Hannu Hoskosta.

Kurvinen totesi kysymykseen hallituksen rintamasta äänestämisestä, että ei ollut vielä katsonut äänestyskarttoja.

–  Katsotaan, mikä siinä on tilanne, hän sanoi.