Näin voit itse vaikuttaa osteoporoosin kehittymiseen

Terveys

Kun elää riittävän vanhaksi, osteoporoosilta ei voi välttyä. Luustonsa terveydestä huolehtimalla voi kuitenkin hidastaa ja lykätä osteoporoosin kehittymistä, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall Mehiläisestä.

Pohja syntyy lapsena. Lapsena ja nuorena on tärkeä liikkua paljon ja saada riittävästi D-vitamiinia ja kalsiumia. Kahteenkymmeneen ikävuoteen mennessä luusto on saavuttanut huippumassansa, ja noin 40 ikävuoden jälkeen luumassa alkaa vähentyä.

Vähenemisen tahtiin voi itse vaikuttaa paljon. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta pienentää luunmurtumien vaaraa.

–  Iskuja, suunnanmuutoksia ja tärähtelyä sisältävä liikunta, kuten juoksu, kävely, tanssi, aerobic ja pallopelit, vahvistavat luustoa. Myös liikunta, jossa lihas vääntää luuta, eli esimerkiksi voimistelu tai kuntosaliharjoittelu, saa aikaan samoja hyötyjä.

Riittävä kalsiumin saanti ja D-vitamiinilisä ovat tärkeitä aikuisillekin.

Jos osteoporoosidiagnoosi on saatu riittävän ajoissa eli ennen ensimmäistäkään murtumaa, Rosenvallin mukaan nämä itsehoitokeinot usein riittävät.

Tällöinkin hoidon onnistumista on syytä seurata säännöllisillä luuntiheysmittauksilla.

Jos murtumavaara on suuri, omahoitoon kannattaa liittää myös lääkehoito. Lääkityksellä on mahdollista lisätä luumassaa merkittävästikin ja näin pienentää luunmurtumien riskiä.

Rosenvallin mukaan suomalaisesta sekaruoasta saadaan keskimäärin 350 milligrammaa kalsiumia, jos maitotuotteita ei oteta huomioon. Lisäksi 450 milligrammaa kalsiumia pitäisi saada maitotuotteista.

–  Käytännössä tarvitsemme siis noin 3–4 desiä maitoa vuorokaudessa. Desi viiliä, piimää tai jogurttia vastaa kalsiumin osalta maitodesiä kuten myös muutama viipale juustoa. Monissa maidon korvikkeissa on sama määrä kalsiumia kuin maidossa, mutta ei kaikissa.

Osteoporoosia sairastava tarvitsee tavallista enemmän kalsiumia. Jos ravinnosta ei saada kalsiumia riittävästi, voi vajeen täydentää kalsiumtableteilla. Ruokavaliossa on tärkeää olla myös riittävästi proteiinia.