Orpo: Äänestysprosentti on surullinen alku tälle uudistukselle

Purra: En osaa itse nimetä tässä vaiheessa, mitä olisimme voineet tehdä toisin
Aluevaalit

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää Ylen vaaliennusteen povaamaa vaalivoittoa kovana tuloksena puolueelle. Puoluejohtajan mukaan ihmiset ovat kuulleet kokoomuksen viestin siitä, että hyvinvointialueella pitää kiinnittää huomiota ihmisten hoitoon saamiseen ja rahojen riittävyyteen.

Ylen tulosennuste povaa kokoomuksen voittavan aluevaalit 21,7 prosentin osuudella. SDP ja keskusta olisivat ennusteen mukaan molemmat saamassa 19,6 prosentin ääniosuuden.

Orpon mukaan mahdollinen vaalivoitto on myös äänestäjien viesti kokoomuksen oppositiopolitiikasta, joka on Orpon mukaan tuonut vaihtoehdon vasemmistohallituksen talous- ja työllisyyspolitiikalle.

Orpon mukaan kokoomus haluaa aitoja uudistuksia, kun sote-alueita aletaan rakentaa. Samalla hän painotti yhteistyön tärkeyttä.

– Uhkana on todellinen sotku, jos alueilla ei saada yhteistä säveltä. Kokoomus tulee olemaan yhteistyöhaluinen, mutta me haluamme myös, että voimme aidosti uudistaa. Jos me tulemme ykkösenä maaliin, se on selvää, että meidän uudistusagendaa halutaan, hän sanoi Helsingin Kuntatalolla STT:lle.

Huolestuttavana hän pitää vaalien äänestysprosenttia.

– Se on todella surullinen alku tälle uudistukselle. Se osaltaan valitettavasti kertoo siitä, että kansalaiset eivät riittävällä tavalla usko tähän malliin, hän sanoo.

– Hallituspuolueiden tulee vakavasti tämä asia miettiä.

Hänen mukaansa kolmen suuren perinteisen puolueen menestys kertoo siitä, että uudistus on valtava asia, jossa korostuvat perinteiset politiikan teemat.

–  Olemme hyvin perinteisten poliittisten teemojen ympärillä – puhutaanko asiakkaan valinnanvapaudesta vai julkisen viranomaisen tietämyksestä, miten suhtaudutaan talouden pitoon. Se korostaa perinteisiä puolueita.

–  Vaikka joku yrittikin, tällä ei ole mitään tekemistä bensan hinnan tai maahanmuuton kanssa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mukaan vaalituloksessa näkyy se, että sote-vaalit eivät kiinnosta perussuomalaisten kannattajia.

– Me vastustimme tätä uudistusta ja näitä vaaleja loppuun saakka, koska tämä uudistus ei tule korjaamaan soten ongelmia, vaan tekee useita lisäongelmia, hän sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa kokoomus onnistui oppositiosta sanallistamaan uudistuksen paremmin kuin perussuomalaiset.

Olisitteko itse voineet tehdä kampanjassa jotain toisin?

– Itsereflektiota pitää harjoittaa, mutta en osaa nimetä tässä vaiheessa mitään sellaista, mitä itse tai puoluejohto olisi voinut tehdä toisin. Olemme hartiavoimin painaneet töitä, Purra sanoi.