Oppositio moitti hallitusta eläinten hyvinvointilain vesittämisestä – "liikaa poikkeuksia, siirtymäajat pitkiä"
Hallituksen esitys uudeksi eläinten hyvinvointilaiksi ei oikein kelvannut oppositiolle, kun eduskunta pääsi arvioimaan sitä tiistain istunnossaan.
Oppositiossa nähtiin, että uudistuksen hyvät tavoitteet on vesitetty sallimalla liian moneen kohtaan poikkeuksia. Myös pitkiä siirtymäaikoja moitittiin. Tosin paljon hyvääkin esityksestä löytyi.
Vihreiden Emma Kari muistutti, että parsinavetoita ja porsitushäkkejä ei edelleenkään kiellettä, naudoille ei taata ympärivuotista pääsyä laitumelle, turkistarhaus saa jatkua eikä häkkikanaloitakaan kielletä.
– Eläinten hyvinvointi nähdään kulueränä eikä itseisarvona, Kari syytti. Hän puhui turkistarhauksesta ”eläintuotannon julmimpana muotona”, mikä tuohdutti muun muassa RKP:n vaasalaista kansanedustajaa Mats Nylundia.
Vihreiden Olli-Poika Parviainen korosti tosin, etteivät vihreätkään ole kieltämässä turkistarhausta suoralta kädeltä, vaan vasta siirtymäajan kautta.
Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari aisti vihreiden purkauksessa ketun happamine pihlajamarjoineen.
– Vihreät eivät ole saaneet uudistusta aikaan, vaikka edellinen eläinsuojelulaki tehtiin vuonna 1995, Kalmari näpäytti.
Hallituspuolueiden edustajat kiittelivät uudistusta käänteentekeväksi. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kehotti katsomaan asiassa kokonaisuutta.
– On aivan päivänselvää, että mikään laki ei yksin ratkaise eläinten hyvinvointia. Tällä luodaan raamit, pitää katsoa itseä peiliin ja vähän kaveriakin, miten me eläimiä kohtelemme.
Leppä korosti, että hallitus ei ei halua aiheuttaa hyvinvointivuotoa maasta, ja kotieläintuotantoa on Suomessa oltava mahdollista harjoittaa myös uuden lain pohjalta.
Uusi laki korvaa vanhan eläinsuojelulain. Sen tavoitteena on eläinten hyvinvoinnin edistäminen ja suojelu sekä eläinten kunnioituksen ja hyvän kohtelun lisääminen.
Eläimen jatkuva paikalleen kytkeminen pysyvässä pitopaikassa kiellettäisiin tietyin poikkeuksin. Eläimen liikkumista ei myöskään saisi jatkuvasti rajoittaa siten, että eläimellä ei ole mahdollisuutta kääntyä ympäri.
Viiden vuoden siirtymäajalla kiellettäisiin muiden kuin maidontuotantoa varten pidettävien lehmien ja hiehojen sekä hevosten jatkuva kytkettynä pitäminen. Maidontuotannossa kytkettynä pitämistä ei sen sijaan ehdoteta kiellettäväksi.
Myös emakoiden ja ensikoiden pidempiaikainen pito tiineytyshäkeissä kiellettäisiin 15 vuoden siirtymäajalla. Tuotannollisista ja taloudellisista syistä emakoiden ja ensikoiden pitoa porsitushäkeissä ei ehdoteta kiellettäväksi.
Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2021 alusta samanaikaisesti maakuntauudistuksen kanssa.