OP: Suurin kasvupyrähdys on jo takana – tahti hidastuu ensi vuonna

Työllisyysasteen odotetaan hipovan ensi vuonna 73 prosentin rajaa
Talous

Suomen talouskasvu jää tänä vuonna hieman pienemmäksi kuin vielä alkuvuonna odotettiin, sanovat OP:n ekonomistit. He arvioivat nyt, että kuluvan vuoden talouskasvulukemaksi tulee 2,5 prosenttia aiemmin arvioidun 2,8 prosentin sijasta.

Ensi vuodelle ekonomistit ennakoivat 1,8 prosentin kasvua, kun aiempi arvio oli, että bruttokansantuote olisi ensi vuonna kasvanut 2,1 prosenttia.

– Talouden nopein kasvu on jäämässä pyrähdykseksi niin Suomessa kuin vientimarkkinoillammekin. Näköpiirissä on silti edelleen kohtuullista talouskasvua, sanoi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Talouskasvu painottuu ensi vuonna aiempaa enemmän kotimarkkinoille, koska yksityinen kulutus jatkaa kasvuaan. Myös investoinnit kasvavat edelleen.

Työllisyyskehitys on talouden näkymissä valopilkkuna, sillä työttömyysaste jatkaa laskuaan. OP ennakoi, että työllisyysaste nousee talven aikana yli hallituksen tavoitteleman 72 prosentin ja hipoo ensi vuonna keskimäärin 73 prosentin rajaa.

Suurimmat riskit liittyvät maailmantalouden näkymiin. Maailmantalouden kasvuvire on hidastunut, ja saman suunnan odotetaan jatkuvan lähitulevaisuudessa. Yhdysvalloissa kasvu hidastuu ensi vuonna, mutta säilyy keskimäärin hyvänä.

Euroalueelle OP odottaa ensi vuodelle hieman alle kahden prosentin kasvuvauhtia. OP:ssa arvioidaan, että Euroopan keskuspankki alkaa nostaa ohjauskorkoaan vasta pitkällä ensi vuoden puolella.

– Arvioisin, että pidemmän päälle on hyvinkin syytä odottaa euribor-korkojen olevan keskimäärin 2–3 prosentin haarukassa, Heiskanen arvioi.