Onko polarisaatio väistymässä ja asiapolitiikka palaamassa? – Tapani Tölli HS:lle: Kaikki merkit viittaavat siihen suuntaan

”Vaalit osoittivat, että keskusta ei ole kuollut”
Politiikka

Entinen ministeri ja pitkäaikainen kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) arvelee, että asiapolitiikka saattaa taas palata päätöksentekotapojen keskiöön.

Tölli sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että kaikki merkit viittaavat asiapolitiikan paluun suuntaan.

Tölli sai aluevaaleissa Pohjois-Pohjanmaalla toiseksi eniten ääniä (2 185) ja tuli valituksi aluevaltuustoon. Hän on ollut mukana sote-uudistuksen rakentamisessa vuonna 2006 alkaneesta Paras-hankkeesta lähtien.

Eduskunnasta Tölli jättäytyi pois vuonna 2019. Tuolloin Tölli kritisoi julkisuudessa politiikan muuttumista pinnallisemmaksi ja lyhytjännitteisemmäksi. Myös päätöksentekokyky oli Töllin mielestä heikentynyt.

– Nyt on aineksia siihen, että asiapolitiikka voisi palata. Tässä olisi mahdollisuus yhteisymmärryksen rakentamiseen ja siihen, että aluevaltuusto ja koko organisaatio voisi työskennellä asiapitoisemmin, Tölli sanoo Helsingin Sanomille.

Hyvällä aluevaalituloksella oli Töllin mukaan keskustalle iso merkitys. Hän näkee keskustalaisen rakentavan ja asiapitoisen näkökulman osoittaneen vaaleissa voimansa.

– Vaalit osoittivat, että keskusta ei ole kuollut, vaikka puolueen on ennustettu menevän kohti auringonlaskua jo 1950-luvulta lähtien.

Tölli sanoo seuranneensa surullisena sitä, että politiikassa ei puhuta asioista, vaan jostain ihan muusta.

– Sitten keskustelu kärjistyy, ja tällainen polarisoituminen eri asioissa halvaannuttaa, hän sanoo.

Erityisen turhana Tölli näkee vastakkainasettelun pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä.

– Pitäisi enemmän pystyä näkemään koko maa kokonaisuutena.