Oman pojan ilmastoahdistus nosti itkun keskustaedustajan kurkkuun –"On menty jonkun rajan yli, kun kouluikäinen lapsi kysyy tällaista"

Ilmastopolitiikka

Päästöjä saadaan alas arkea kurjistamatta ja ilman sormella osoittelua, painottaa keskustan eduskuntaryhmä.

– Maanviljelijät, ruokamme tuottajat, haluavat myös kehittää toimintaansa. Ilman syyllistämistä. Järkevällä politiikalla, keskustan ryhmäpuhuja Hannakaisa Heikkinen sanoi palautekeskustelussa kestävän kehityksen Agenda 2030 -ohjelmasta.

Heikkinen kertoi pitävänsä puolisonsa kanssa Rapakon maitotilaa Kiuruvedellä yhdennessätoista polvessa. Hänen poikansa olisivat kahdestoista polvi tilanpitäjinä.

– Taannoin nuorempi pojistani kysyi: ”Äiti, saastuttavathan edes nuo lentokoneet enemmän kuin me maanviljelijät?” Pidätetty itku tuntui palana kurkussani. Tuntuu edelleen.

Heikkisen mukaan on menty jonkun rajan yli, kun kouluikäinen lapsi kysyy tällaista.

– Tai nuori pelkää maailmanloppua. Ahdistuu.

Keskustaedustajan mukaan ratkaisut kasvavat suomalaisissa pelloissa, metsissä ja maassa. Silti sormella osoittaminen, syyllistäminen ja järjettömyys jatkuu.

– Helsingin liha- ja maitopäätös on tästä viimeisin osoitus. Se on sulaa hulluutta. Silti hiili jatkaa täällä palamistaan. Joutuu kysymään, voivatko asioiden mittasuhteet olla enempää vääristyneet?

Heikkisen mukaan maailman johtajien kokous Skotlannissa antoi kuitenkin toivoa, kun fossiilisten ja etenkin hiilen käyttöä pitää vähentää ja suurvallat Yhdysvallat ja Kiina alkavat yhteistyöhön.

– Tässä ovat asioiden mitat kohdallaan. kohdallaan. Tässä on tietä tulevaisuuteen. Tässä on vastausta pojalleni, jos hän päättää jatkaa meidän aiempien polvien työtä, Heikkinen näki.

Heikkisen mukaan välillä tuntuu, että joillekin maaseutu ja maakunnat ovat vain raaka-ainereservaatteja. Jonkun pitää kuitenkin korjata sato ja hoitaa metsää.

– Päätösvalta metsien käytöstä tulee pitää meidän suomalaisten omissa käsissä. Se ei kuulu EU:lle, keskustaedustaja linjasi.