Ohisalo hehkutti omilleen budjettiriihen saavutuksia: “Turpeen alasajo on alkanut“

Vihreiden puoluekokous

Turpeen alasajo energiatuotannossa on alkanut, sanoi puheenjohtaja Maria Ohisalo vihreiden puoluekokouksen avajaispuheessaan.

Sisäministeri Ohisalo viittasi alkuviikosta pidetyn budjettiriihen päätöksiin. Hallitus päätti budjettiriihessä, että turpeen verotus noin kaksinkertaistuu ensi vuonna. Lisäksi turpeen verotuksessa otetaankin käyttöön lattiahintamekanismi vuodesta 2022 lähtien.

–  Tällä viikolla teimme päätökset, joilla turpeen energiakäyttö vähintään puolittuu hallitusohjelman mukaisesti vuoteen 2030 mennessä, Ohisalo sanoi.

Erityisesti hallituskumppani keskustalle turpeeseen liittyvät päätökset ovat olleet vaikeita. Ohisalo toisti budjettiriihen yhteydessä sanomansa linjauksen, että turvetuottajia tuetaan uuden elinkeinon löytämisessä.

–  On annettava tilaisuuksia uudelleen kouluttautumiseen ja tukea osaamisen kehittämiseen.

Ohisalo korosti puheessaan ohjelmatyön merkitystä. Hän viittasi puolueen poliittiseen ohjelmaan, johon kaksi vuotta aiemmin kirjattiin tavoitteet päästökauppakompensaation poistamisesta ja hiilidioksiditonnien lattiahinnasta.

–  Tällä viikolla ensimmäinen näistä toteutui sellaisenaan ja jälkimmäinen turpeen osalta. Sillä, mitä huomenna hyväksytte uuteen periaateohjelmaamme, tulee olemaan vielä joku päivä yhtä suuri vaikutus, Ohisalo sanoi.

Puheessaan Ohisalo asetti tavoitteeksi ensi kevään kuntavaaleihin, että vihreiden vaalituloksen on oltava parempi kuin koskaan ennen.

–  Meillä on oltava enemmän vihreitä ehdokkaita kuin koskaan ennen ja meillä on oltava ehdokkaita useammassa kunnassa kuin koskaan ennen, hän sanoi.

Ohisalo vastasi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon kahta viikkoa aiemmin kokoomuksen puoluekokouksessa pitämään linjapuheeseen. Orpo sanoi tuolloin, että kunnissa kasataan historiallisia leikkauslistoja. Ohisalon mukaan kuntiin pitää pikemminkin luoda toivoa hyvästä huomisesta.

Sisäministeri vastasi epäsuorasti myös keskustan tuoreen puheenjohtaja Annika Saarikon eilen pitämään linjapuheeseen. Saarikko mainitsi puheessaan nuorten ilmastoahdistusta lietsovat mielenosoituskyltit.

Ohisalo ei maininnut puheessaan hallitustoveri Saarikkoa, mutta sanoi, ettei nuorilta ilmastoaktivisteilta tule sulkea korvia.

–  Ilmastoliikkeen huoli on oikeutettu ja heille kuuluu myös kiitos ilmastoasioiden esillä pitämisestä ja päättäjien jatkuvasta kirittämisestä.

Puoluekokouksen aluksi omat tervehdyspuheenvuoronsa pitivät myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko ja puolueen tuorein europarlamentaarikko Alviina Alametsä.

Pitko kantoi huolta kaivoslain uudistamisesta. Hän kertoi pitävänsä uuden lain tähänastista valmistelua työ- ja elinkeinoministeriössä epäluottamusta herättävänä ja suorastaan hallitusohjelman vastaisena.

–  Meidän on huolehdittava siitä, ettei uudistusta vesitetä, ja että saamme Suomeen aidosti kestävän kaivoslain, joka turvaa sekä paikallisten ihmisten elinmahdollisuudet, maisema-arvot että luonnon monimuotoisuuden, Pitko sanoi.

Vihreät pitää puoluekokouksensa etänä Helsingin Hernesaaresta käsin. Kokous kestää kaksi päivää. Vuosittain puoluekokouksensa pitävillä vihreillä ei ole tänä vuonna luvassa henkilövalintoja, mutta puolueen odotetaan huomenna hyväksyvän uuden periaateohjelmansa.