OAJ: Lastentarhanopettajakoulutukseen tarvitaan vielä satoja koulutuspaikkoja lisää

Palkalla houkuttelussa pitää olla tarkkana, ettei pula siirry esimerkiksi erityisopettajiin
Varhaiskasvatus

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n mukaan lastentarhanopettajien koulutukseen pitää lisätä vielä satoja aloituspaikkoja pysyvästi, jotta opettajapulaan saadaan todellista helpotusta.

Tällä hallituskaudella aloituspaikkoja on lisätty tuhannella määräaikaisesti vuosille 2018–21.

OAJ katsoo, että paikkoja pitäisi sen sijaan lisätä perussisäänottomääristä 1 300:lla vuositasolla ja toistaiseksi, eli pysyvästi.

– Tämä tuhat on kiikun kaakun, että se nyt auttaisi tässä etenemisessä. Mutta aina tulee niin sanotusti hävikkiä, ja isompi nosto ottaisi senkin huomioon, puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi OAJ:n tilaisuudessa Vantaalla maanantaina.

Lastentarhanopettajapula vaivaa koko Suomea, joskin pula ei ole niin suuri niillä paikkakunnilla, joilla on alan koulutusta.

Tyypillisesti hakijoita riittää kaupungeissa avautuviin paikkoihin, mutta pienemmissä ympäryskunnissa jäädään nuolemaan näppejä. Näissä tilanteissa esimerkiksi satasen palkkaerolla voi jo olla merkitystä työpaikan valintaan, kun kilpailua käydään naapurikuntien kesken.

Myös palkalla houkuttelussa pitää OAJ:n mukaan olla tarkkana. Esimerkiksi Vantaalla päätettiin korottaa lastentarhanopettajien palkkaa 145 eurolla, mutta erityislastentarhanopettajien vain 40 eurolla. Luukkaisen mielestä tällaiset pitää oikaista kiireesti.

– Muuten ei saada millään erityisopettajia mihinkään. Se työ on vaativampaa, se on haasteellisempaa, se vaatii lisää koulutusta.

Syntyvyys on pysytellyt selkeässä laskusuunnassa, ja varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaan sillä on helpottava vaikutus, joskin epävarmalla tahdilla.

Kehitys on myös alueellisesti epätasaista, kun harvaan asutuilla alueilla syntyvyyden lasku yhdistyy muuttotappioon.

– Etelään, kasvukeskuksiin valuu väkeä ja se tarve vain kasvaa, Luukkainen sanoo.

Toisaalta ajan myötä ikäluokkien pienentyessä opettajia riittää eteläänkin paremmin.