Nuupahtavatko sinunkin tulppaanisi helposti? – Tämä yllättävä keino pitää ne virkeinä
Tulppaani on kaunis leikkokukka, jonka moni suomalainen haluaa kotiaan koristamaan. Erityisen paljon niitä näkee tähän aikaan vuodesta, sillä tulppaanin sesonki alkaa joulun alla ja päättyy yleensä pääsiäiseen.
Suomalaiset ostavat tulppaaneja asukaslukuun suhteutettuna maailman kärkitahdilla. Maaseudun Tulevaisuus kertoi viime vuonna, että vain hollantilaiset ja ruotsalaiset menevät meidän edelle.
Mutta miten tulppaanit saa pidettyä kestävinä? Ne nimittäin nuupahtavat helposti tai kasvavat varreltaan ylipitkiksi.
Kaikki alkaa ostohetkestä, neuvoo Martat. Kotiin kannattaa valita sellainen tulppaanikimppu, jonka kukat ovat juuri avaamassa nuppujaan. Tulppaanien varsien kannattaa olla napakat, lehtien ehjät ja terveet.
Parhaiten kestävät kukat, joita on säilytetty myymälässä viileässä tai kylmäkaapissa.
Kotona tulppaanipakettia kannattaa avata noin 10 senttiä tyvipuolelta. Paperi kannattaa kuitenkin jättää alkuun kukkien suojaksi.
Tulppaanien varsiin leikataan terävällä veitsellä uusi suora imupinta. Sen jälkeen ne laitetaan maljakkoon viileään veteen 1-2 tunniksi.
Tunnin tai parin jälkeen kääre voidaan poistaa. Tulppaanit laitetaan matalaan viileään veteen. Vettä kannattaa olla noin viiden sentin verran, sillä tulppaanit imevät vettä koko varren pituudelta ja syvässä vedessä ne kasvavat pitkiksi.
Olennaista on, että vesi on viileää. Maljakkoon voi lisätä esimerkiksi lunta tai jääpaloja. Kukat voi myös viedä yöksi viileään, esimerkiksi jääkaappiin.
Yllättävän toimiva keino voi olla myös se, että käy kauhaisemassa pienellä kulholla lunta ulkoa. Sen jälkeen lumet laitetaan maljakkoon ja asetellaan tulppaanit suoraan siihen. Vettä maljakkoon ei tässä keinossa laiteta ollenkaan. Tulppaanit saavat lumesta raikasta viileyttä ja lumi sulaa aikanaan kukille riittäväksi määräksi vettä.
Tulppaanien vesi kannattaa vaihtaa parin päivän välein. Tällöin niille kannattaa leikata uusi imupinta. Kukkavirkistettä ne eivät erikseen välttämättä tarvitse.
Hedelmien kanssa samalle pöydälle tulppaaneita ei kannata laittaa, sillä esimerkiksi omenat erittävät kypsyessään etyleeniä, joka lakastuttaa tulppaanit nopeasti.