Nuorkeskusta avasi puolueen puheenjohtatentit – Kulmuni ja Kaikkonen korostavat keskustan paikan olevan ”tasan tarkkaan keskellä” ja kaukana äärilaidoista

Suuria linjaeroja ehdokkaiden välillä ei nähty – ehdokkaat korostavat keskustan olevan joukkue ja kaikkien keskustalaisten kansanliike, ei yhden ihmisen show
SuomiAreena

Keskustan puheenjohtajuudesta kisaavat Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni antavat vahvan arvon luopuvan puheenjohtaja Juha Sipilän tekemälle työlle, mutta uskovat voivansa tuoda myös muutosta hänen kauteensa nähden.

– Olemme eri kauden henkilöitä ja myös eri tavalla politiikkaan tulleita. Itse olen kansanliikkeen kasvatti, nuoriso- ja opiskelijaliikkeestä lähtenyt. Pitää tietysti muistaa, että keskusta ei ole vain yhden ihmisen show, tämä on koko kansan liike, jossa jokaisen on saatava vaikuttamisen kokemuksia, Kulmuni toteaa.

– Sipilä oli pääministerinä erittäin hankalassa tilanteessa, mutta hänen hallituskaudellaan Suomen talous- ja työllisyysluvut saatiin aika hyvin kuntoon. Hänen kauteensa verrattuna korostaisin ehkä enemmän sitä, että heikompiosaisista pidetään huolta ja kaikki saadaan kasvuun mukaan, Kaikkonen sanoo.

Keskustanuorten ja keskustaopiskelijoiden keskiviikkona järjestämä puheenjohtajatentti Porin SuomiAreena-tapahtumassa oli ensimmäinen julkinen tentti ennen syyskuun puoluekokousta, jossa uusi puheenjohtaja valitaan.

Sekä Kaikkosen että Kulmunin mielestä keskustan puheenjohtaja voi toimia yhtä aikaa ministerinä ja puheenjohtajana, vaikka keskustan kehittäminen ja johtaminen tuleekin vaatimaan puheenjohtajalta tavallista enemmän.

– Näin on melkein aina ollutkin. Helppoa se ei tule olemaan ja vastuuta pitää osaa myös jakaa. On kuitenkin tärkeää, että puheenjohtaja on hallituksessa viemässä keskustan linjoja hallituksen politiikkaan, Kaikkonen katsoo.

– Oleellista on se, että nyt valitaan kansanliikkeen johtaja, ei ministeriä. Valta ja vastuu kulkevat toki käsi kädessä ja kyse on siitä, miten asioita parhaiten katsotaan voitavan edistää. Keskustan puheenjohtajuus on aina kansanliikkeen tulevaisuuden johtamista, Kulmuni näkee.

Suuria eroja saman puolueen johtopaikkaa tavoittelevan ministerikaksikon välillä ei nähty. Hankalasta kannatustilanteesta huolimatta kumpikin uskoo keskustalle olevan edelleen paikkansa politiikan kentällä.

– Keskellä on haastava, koska julkinen keskustelu korostaa vastakkainasetteluja ja äärilaidat näkyvät eniten. Tosiasiassa suomalaiset ovat aika lailla keskellä ja ajattelevat maltillisesti. Siksi tällaiselle kansanliikkeelle on tilausta. Tarvitaan kansanliike, joka rakentaa Suomea, jossa työ, yrittäminen ja itsensä kehittäminen kannattaa, joka on ihmis- ja luonnonläheinen ja pitää heikompiosaisista huolta etelästä pohjoiseen, Kaikkonen linjaa.

– Moni meistä, itseni mukaan lukien, on liittynyt keskustaan siksi, että ihmisistä pidetään huolta asuinpaikasta riippumatta. Tuli millaisista olosuhteista tahansa, tulee kaikilla olla samat mahdollisuudet rakentaa elämäänsä. Keskustan paikka on politiikan kartan keskikentällä. Aina on menty pieleen, kun on kallistuttu oikeaan tai vasempaan. Suurin osa suomalaisista sijoittuu tutkimustenkin mukaan keskelle ja he haluavat myös sen mukaista politiikkaa, Kulmuni arvioi.

Keskustan puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuun seitsemäntenä päivänä Kouvolassa. Tätä ennen ehdokkaat kiertävät elokuun aikana ympäri Suomea puolueen järjestämän puheenjohtajakiertueen tiimoilta keskustan eri piireissä.