"Puheenjohtaja yksin ei ole sateentekijä" – keskustavaikuttajat esittivät toiveitaan tulevalle puheenjohtajalle

SuomiAreenalla pohdittiin sitä, millaisella johtajuudella keskusta saadaan taas nousemaan – Vanhanen kannustaa kuulemaan nuoria
SuomiAreena

Keskustalaisten katseet kääntyvät koko ajan vahvemmin syyskuun ylimääräiseen puoluekokoukseen, jossa puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja. Joukko näkyviä keskustavaikuttajia esitti näkemyksensä hyvästä puheenjohtajasta ja samalla toiveensa paikasta kisaaville Katri Kulmunille ja Antti Kaikkoselle SuomiAreenan keskustan puoluepäivän lavakeskustelussa Porissa keskiviikkona.

– Puheenjohtajan on oltava viestinnässään selkeä ja pystyä esittämään selkeän tulkinnan keskustan teoille ja tavoitteille. On oltava rohkea ja uskaltaa herättää tunteita sekä puolesta että vastaan. Politiikassa pärjää herättämällä tunteita hyvässä ja pahassa, satakuntalainen kansanedustaja Eeva Kalli näkee.

– On kuultava sitä joukkoa, joka aikoo vastata puoluetyöstä seuraavat vuosikymmenet. Heillä on herkkä tuntuma siitä, mitä ihmiset odottavat, puheenjohtajana vuodet 2003–2010 toiminut eduskunnan puhemies Matti Vanhanen huomauttaa.

Edellinen puoluesihteeri ja tuore kansanedustaja Jouni Ovaska pitää tärkeimpänä kokoavuutta ja osallistamista.

– Nyt jäsenistöllekin on ollut epäselvää, miksi keskusta meni hallitukseen, eikä sitä ole osattu sanoittaa omille. Puheenjohtajan pitää saada koko porukka osallistettua politiikan tekemiseen ja puolueen vision näkymään. On huolehdittava siitä, että meillä on ympäri Suomen ihmisiä asioita hoitamassa.

Tuore kansanedustaja Joonas Könttä muistuttaa keskustan olevan maltillinen tolkun linjan puolue.

– Johtajan on selkeästi pystyttävä sanoittamaan se, mitä keskusta on. Keskusta on oikeiston ja vasemmiston välissä oleva tolkun liike. Pidämme huolen maasta ja tavallisista ihmisistä, emmekä anna ääripäille turhaa tilaa. Uskon, että suomalaiset ovat tällaisia maltillisia keskitien kulkijoita.

Eduskunnasta pois jättäytynyt satakuntalainen konkariedustaja Timo Kalli toivoo, että keskustan uusi puheenjohtaja saa järjestökoneiston kunnolla käymään ja ”turbovaihteen päälle”.

– Johtajan pitää pystyä tarjoamaan kolmen tai neljän kohdan ohjelma, joka mahdollistaa luottamuksen palauttamisen oman väen ja äänestäjien keskuudessa. Puheenjohtaja yksin ei ole sateentekijä. Hänen pitää luottaa jäsenistöön ja sitten taas jäsenistö voi tukea puheenjohtajaa. Näin keskustasta saadaan taas suurin puolue.