"Niinistö, Pietikäinen ja kumppanit eivät ymmärrä puun kiertokulusta enempää kuin ötökät lahoavissa rangoissa" – valiokunnan keskustajäsenet tyrmistyneitä EU:n metsälinjauksesta

Energiapolitiikka

Maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustalaiset jäsenet Anne Kalmari, Mikko Savola ja Mikko Kärnä eivät hyväksy EU-parlamentin ympäristövaliokunnan linjausta, jonka mukaan metsäenergiaa ei jatkossa katsottaisi uusiutuvaksi energialähteeksi.

Suomen osalta tämä tarkoittaisi noin 20 teravattitunnin poistumista uusiutuvasta fossiiliseksi, kun metsähaketta ei enää katsottaisi uusiutuvaksi energiaksi. Määrä olisi suurempi kuin yli kahden Loviisan ydinvoimalaitoksen vuotuinen energiantuotantomäärä.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Anne Kalmari vaatii facebook-päivityksessään, että pääministerin on estettävä metsähakkeen leimaaminen fossiiliseksi energiaksi.

Kalmari muistuttaa asiantuntijavaliokunnan yksimielisestä linjauksesta, jonka mukaan ’’bioenergiaa tulee kohdella yhdenmukaisesti muiden vähäpäästöisten energiamuotojen kanssa´´.

Ville Niinistö (vihr.), Sirpa Pietikäinen (kok.) sekä muut kumppanit eivät ymmärrä puun kiertokulusta enempää kuin ötökät lahoavissa rangoissa, hän jyrähtää postauksessaan.

Jos metsiä ei hoideta kuntoon, ne eivät Kalmarin mukaan sido hiiltä.

– Vain metsiä harventamalla saadaan kasvatettua tukkipuuta. Se on vähän sama asia kuin porkkanamaalla. Vain harventamalla saa isoja porkkanoita, Kalmari vertailee.

– Ylimääräinen puuaines kannattaa viedä pois metsästä jo hyönteistuhojenkin vuoksi, mutta järjetöntähän se olisi jättää metsään lahoamaan, jos hyötynä saadaan talot lämpöiseksi, kommentoi puolestaan Mikko Savola samassa postauksessa.

– Kansantaloudellisesti kärsisimme, kun ryteikköjen käytön sijaan päätyisimme ostamaan lisää kivihiiltä ja öljyä. Päästöt lisääntyvät, Mikko Kärnä toteaa.

Pienpuu uusiutuu keskustalaisten mukaan 25 vuodessa ja kivihiili 350 miljoonassa vuodessa. Kun vastoin luonnontiedettä parikymppinen puu luokitellaan fossiiliseksi, heikennetään samalla jälleen kerran myös omaisuudensuojaa.

– Jos kannatat ryteikköjä, metsätuhoja ja omaisuudensuojan heikkenemistä, tue Ville Niinistön linjaa. Jos kannatat hoidettuja, hyvin kasvavia ja hiiltä sitovia metsiä sekä puurakentamista, tue keskustan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenten linjaa, toteavat Kalmari, Savola ja Kärnä yhteisesti.

Keskustan maa- metsätalousvaliokunnan jäsenet eivät hyväksy EU:n ympäristövaliokunnan linjausta metsäenergian…

Julkaissut Anne Kalmari Keskiviikkona 18. toukokuuta 2022