Niin piispa kuin poliitikkokin kritisoi Päivi Räsäsen rikostutkintaa: “Käydäänkö seuraavaksi kirjastot läpi, ja joutuvatko Lutherin tekstit roviolle?“

Rikostutkinta

Valtakunnansyyttäjän maanantainen päätös aloittaa Päivi Räsäsen 15 vuotta vanhasta seksuaalisuutta, avioliittoa ja Raamatun tulkintaa koskevasta kirjoituksesta esitutkinta, on poikinut useita julkisia kommentteja.

Turun yliopiston professori Markku Jokisipilä huomautti Facebookissa, että kansanryhmää vastaan kiihottaminen lisättiin rikoslakiin vasta vuonna 2011.

– Taannehtivan lainsäädännön kielto on keskeinen osa laillisuusperiaatetta.

Hän toteaa myös, että syyteoikeus on ajan puolesta vanhentunut vuonna 2009 ja viimeistäänkin vuonna 2014.

– En kyllä ihmettele, jos monien oikeustaju on koetteilla tätä näytelmää seuratessa. Minulla on vaikeuksia hahmottaa, mikä on se painava yhteiskunnallinen peruste, joka saa valtakunnan syyttäjän tarttumaan tähän asiaan, josta poliisi jo aiemmin oli päättänyt olla aloittamatta esitutkinta, Jokisipilä kirjoittaa.

Jokisipilä huomauttaa myös, että perustuslaki takaa kansanedustajalle laajan puheoikeuden ja oikeuden hoitaa edustajantointaan kenenkään estämättä ja nyt hän on jo kahden esitutkinnan kohteena.

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra puolestaan katsoo Uuden Suomen blogissaan sananvapauden olevan Suomessa uhattuna.

Kopra vertaa Suomen nykytilannetta suomettuneisuuden ajan sensuurijärjestelmään sekä toisaalta Itä-Saksaan ja Stasin toimintaan.

– Alkaako Suomi kohta muistuttaa entistä Itä-Saksaa, sillä meilläkin joistain asioista tuntuu olevan vain yksi totuus. Tätä totuutta valvotaan ja jos olet eri mieltä ja sanot sen ääneen, saatat joutua hankaluuksiin, hän kirjoittaa.

Kopran mielestä vaikuttaa siltä, että Suomeen on syntynyt joidenkin tiedostavien piirien eliitti, joka valvoo aktiivisesti erilaisia mielipiteitä ja kertoo mitä tietyistä asioista voi sanoa.

– Edes uskonnosta, ainakaan kristinuskosta, ei näköjään saa esittää omaa kantaansa. Ei, sillä se saattaa loukata.

Kopra ilmaisee huolensa myös myös tiedotusvälineistä, sillä ne näyttävät hänen mukaansa hyväksyneen nykyisen kehityksen.

– Valitettavan usein ne harjoittavat agendajournalismin lisäksi myös itsesensuuria, joko tiedostaen tai tiedostamattaan.

Myös toinen kokoomusedustaja Heikki Vestman on huolissaan uskonnon- ja sananvapauden tilasta Suomessa.

– Kaikkien, riippumatta siitä onko kristitty tai ateisti, liberaali tai konservatiivi, tulisi nousta puolustamaan uskonnon- ja sananvapautta Suomessa. Kenenkään ei pitäisi joutua länsimaisessa liberaalidemokratiassa rikostutkinnan kohteeksi sen johdosta, että ilmaisee oman uskonnollisen vakaumuksensa, Vestman kirjoittaa tiedotteessaan.

Juristina aiemmin toiminut Vestman pitää esitutkintakynnyksen ylittymistä merkkinä siitä, että rikoslain säännös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ei toimi .

– Vuonna 2011 voimaanastunut rikoslain muutos, joka koskee kiihottamista kansanryhmää vastaan, on epäonnistunut. Kun poliisin ja valtakunnansyyttäjän näkemyksetkin ovat eronneet esitutkintakynnyksen ylittymisestä, miten kansalainen osaisi asiaa arvioida, Vestman kysyy.

Hän katsookin, että esitutkinnan käynnistyminen Räsäsen tapauksissa johtaa todennäköisesti siihen, että vapaus ilmaista oma vakaumuksensa tosiasiallisesti kaventuu, eivätkä ihmiset uskalla enää kertoa siitä.

– Tämä ei ole oikein, Vestman painottaa.

Hän toteaa vielä olevansa Räsäsen kanssa eri mieltä asiasta.

– Mutta sillä ei ole merkitystä. Kyse on jokaisen oikeudesta tunnustaa omaa vakaumusta. Eri mieltä olemisen, mielipiteen tai oman vakaumuksen ilmaisen ja sen johdosta jollekulle mahdollisen pahan mielen aiheuttaminen ei pitäisi sellaisenaan olla rikollista, Vestman alleviivaa.

Hän ihmetteleekin, miksi kirkko ja suomalaiset uskonnolliset yhteisöt eivät ole rientäneet puolustamaan uskonvapautta Suomessa.

Vestaman kummastelee myös tulkintaa siitä, että rikos ei olisi vanhentunut.

– Jos 15 vuotta sitten julkaistu kirjoitus johtaa tutkintaan, käydäänkö seuraavaksi kirjastot läpi ja joutuvatko esimerkiksi Lutherin sopimattomat kirjoitukset roviolle, kansanedustaja kysyy.

Myös Helsingin piispa Teemu Laajasalo puolustaa Twitterissä Räsäsen uskonnon- ja sananvapautta vaikka samalla kertookin pitävänsä Räsäsen kirjoituksian väärinä, vahingollisina ja kristillisen lähimmäisenrakkauden vastaisina.

– Uskoononvapauden näkökulmasta on erittäin huolestuttavaam, että Suomessa epäillään näitä sanoja rikokseksi, hän kirjoittaa.