Neuvotteluja kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä jatketaan, mutta PS vastustaa siirtoa myös kesäkuulle – “Mietipä jotain lätkämatsia, jos muuttuisi arvaamattomaksi, montako erää pelataan“

Kristillidemokraatit kaipaa THL:ltä selkeää suositusta ajankohdasta
Kuntavaalit

Eilisiä neuvotteluja kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä on jatkettu aamupäivällä oikeusministeriön väen ja eduskuntapuolueiden puoluesihteerien kesken.

Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta sanoi tänään Ylen Ykkösaamussa, että kesäkuu olisi kuntavaaleille huhtikuuta parempi ajankohta terveysturvallisuuden kannalta. Silloin ei tarvittaisi yhtä tiukkoja järjestelyjä kuin huhtikuussa.

STT:n tietojen mukaan eilisissä neuvotteluissa pöydällä olleet vaihtoehdot olivat vaalien pitäminen tavalliseen tapaan huhtikuussa tai niiden siirtäminen kesäkuulle tai syksyyn epidemiatilanteen vuoksi. Oikeusministeriö on ehdottanut siirtämistä kesäkuulle. Kesäkuussa vaalipäivä olisi 13. päivä.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo, että perussuomalaiset vastustaa vaalien siirtoa myös kesäkuulle, joten yhteisymmärrystä siirtämisestä ei tulla saavuttamaan.

–  Ei näihin siirtoihin ole perusteita. Jos katsotaan maailmalle, siellä on järjestetty paljon, paljon pahemmissa koronatilanteissa vaaleja. Rapauttaa demokratian uskottavuutta, jos puolitoista kuukautta ennen vaaleja niitä lähdetään siirtämään, hän kertoo STT:lle.

Grönroosin mukaan THL:n pahimmissakin skenaarioissa oltaisiin enintään samassa tilanteessa kuin Portugali oli alkuvuodesta, kun maassa järjestettiin presidentinvaalit.

Kausivaihtelu ja rokotusten eteneminen luultavasti saavat epidemiatilanteen helpottamaan kesän lähestyessä. Miten perussuomalaiset sitten punnitsee sitä, että vaalien siirtämisellä luultavasti pystyttäisiin tästä syystä säästymään ainakin joltain määrältä tartuntoja, ja joitakin kuolemiakin saatettaisiin siten välttää?

–  Ne hyödyt on hyvin pienet verrattuna siihen, miten se veisi uskottavuutta koko demokratialta. Mietipä jotain lätkämatsia, jos muuttuisi arvaamattomaksi, montako erää pelataan. Sama on vaaleissa: jos hallituspuolueet lähtevät siirtämään vaaleja heppoisin perustein, ei se homma tällä tavalla etene, Grönroos vastaa.

Tiettävästi SDP ja RKP ovat suhtautuneet varovaisen myönteisesti kesäkuun ajankohtaan. Nyt-liike ja vasemmistoliitto olisivat taipumassa enemmän syksyn suuntaan. Kokoomus, vihreät ja kristillisdemokraatit eivät ole toistaiseksi ottaneet kantaa.

Kokoomus kokoontui tekemään linjauksia asiasta aamulla, ja puoluehallitus oli kutsuttu koolle ylimääräiseen kokoukseen aamuyhdeksäksi.

Kristillisdemokraatit haluavat vielä kuulla tarkemman selvityksen terveysturvallisuuden näkökulmasta aamupäivän palaverissa.

–  Haluaisin kuulla vähän lisää vielä, mikä on THL:n suositus. Toivoisin, että sieltä tulisi selkeä näkemys tähän asiaan, sanoi puoluesihteeri Asmo Maanselkä STT:lle ennen kokousta.

Maanselän mukaan puolue lähtee hakemaan konsensusta kokoukseen.

–  Jos vähän olisi lähentyneet kannat, se olisi tietysti hyvä asia, hän sanoi.

Eilen oikeusministeriö neuvotteli eduskuntapuolueiden puoluesihteerien kanssa asiasta aamupäivällä ja vielä iltapäivällä, jonka jälkeen neuvottelut keskeytettiin. Yhteisymmärrystä ei neuvonpidossa löytynyt.

Juuri ennen eilisaamun kokouksen alkamista oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) toi esiin kysymyksen siitä, pitäisikö vaalit siirtää. Ehdotus oli yllättänyt ainakin osan puoluesihteereistä.

Perusteluina mahdolliselle siirrolle on ollut vaalien laillisuuden turvaaminen ja terveysturvallisuus. Vaalien laillisuuteen liittyvänä haasteena on pidetty sitä, että koronatartunnan saaneet ja eristykseen määrätyt eivät pääsisi äänestämään vaaleissa. Tähän ei ole löydetty ratkaisua.

Vaaliajankohdan muutos ei sinällään ole puoluesihteerien päätettävissä, vaan vaalien siirtäminen menisi hallituksen esityksen kautta eduskuntaan vaalilain muuttamisena.

Puoluesihteerit ovat kuitenkin selvittäneet tilannetta oikeusministerin johdolla, sillä asiaa halutaan käsitellä yhdessä hallitus- ja oppositiopuolueiden kesken.

Henriksson on korostanut, että kynnys vaalien siirtämiselle on hyvin korkea.

–  Edelleen lähdetään siitä, että vaalit järjestetään huhtikuussa, oikeusministeri sanoi viimeksi torstaina illalla Ylen A-Talkissa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti samassa tv-lähetyksessä, että asiaan olisi hyvä saada ratkaisu nyt.

Kuntavaalit on ollut määrä järjestää 18. huhtikuuta. Ehdokasasettelu menee kiinni tiistaina.