Naton ex-komentaja: Venäjän hyökkäys Baltiaan todellinen riski

Turvallisuuspolitiikka

Sodan syttyminen Baltiassa on todellinen riski, Naton entinen komentaja ja Britannian armeijan entinen kenraali Sir Richard Shirreff varoittaa.

– Se on selvää. (Venäjän preisidentti Vladimir) Putinin aikeet ovat olleet selkeät koko ajan, Shirreff totesi sunnuntaina Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa.

Ex-komentajan kommenteista uutisoi Euractiv.

Shirreff uskoo, että presidentti Putin haluaa palauttaa Venäjän valta-aseman entisen Neuvostoliiton alueella. Tämä koskisi myös Viroa, Latviaa ja Liettuaa.

– Loppujen lopuksi hän (Putin) on sanonut, että kaikkein tarkoituksenmukaisin turvallisuusjärjestelmä Euroopalle olisi uusi Jalta.

Vuonna 1945 Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Neuvostoliitto sopivat Jaltan konferenssissa muun muassa sodanjälkeisen Saksan kohtelusta ja miehitysvyöhykejaosta.

Shirreff perustelee huoltaan sillä, että etenkin Virossa ja Latviassa asuu merkittävä venäjänkielinen vähemmistö.

Ex-komentaja muistuttaa Putinin puheista, joiden mukaan Kreml haluaisi palauttaa kaikki venäläiset takaisin ”äiti Venäjän” yhteyteen.

Naton varakomentajana Euroopassa vuosina 2011–2014 toiminut Shirreff ei myöskään sulje pois sitä mahdollisuutta, että Venäjä päättäisi hyökätä Puolaan tai muihin Itä-Euroopan maihin.

– Isossa kuvassa kaikki itäisen Euroopan maat kuuluivat kerran Varsovan liittoon, mutta ovat nykyisin Nato-maina uhka (Venäjälle).

Shirreffin mukaan Naton pitääkin olla valmis toimenpiteisiin, joilla korotetaan Venäjän kynnystä lähteä uudelle sotaretkelle.