Myös Nato ja Hollanti uskovat, että iranilaisohjus pudotti turmakoneen – Iran sanoo olevansa varma, ettei koneeseen osunut ohjus

NYT:n julkaisemalla videolla näkyy, kuinka lentokoneeseen ilmeisesti osuu ohjus Iranissa
Teheranin lentoturma

Käsitykselle siitä, että ukrainalaiskoneen maahansyöksyn takana on iranilainen ohjus, ilmaantuu yhä uusia tukijoita länsimaista.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, ettei Natolla ole mitään syytä epäillä liittolaismaidensa esittämiä tietoja siitä, että iranilainen ohjus pudotti ukrainalaiskoneen. Lentoturmassa Iranissa kuoli keskiviikkona 176 ihmistä.

Stoltenberg ei halunnut kertoa yksityiskohtia Natolla olevista asiaan liittyvistä tiedustelutiedoista.

Uusimpana valtiona Hollanti on kertonut, että sillä on tiedustelutietoa koneen alasampumisesta.

Hollannin pääministeri Mark Rutte kertoi lehdistötilaisuudessa pitävänsä todennäköisenä, että turman syynä oli iranilaisten ampuma ilmatorjuntaohjus. Puolustusministeri perusti tietonsa maan omiin tiedustelutietoihin. Hollannin kansalaisia ei ollut lennolla.

Myös Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo sanoi tänään iranilaisen ohjuksen olevan todennäköisesti turman syy.

Jo eilen useat yhdysvaltalaismediat kertoivat nimettömiin lähteisiin viitaten, että Yhdysvaltojen puolustusministeriö uskoo Iranin pudottaneen matkustajakoneen vahingossa ilmatorjuntaohjuksella,

Aiemmin myös Kanada ja Britannia ovat sanoneet, että Iran ampui alas ukrainalaiskoneen mahdollisesti vahingossa. Kanadan pääministerin Justin Trudeau on kertonut, että heillä on tietoa ja todisteita useista tiedustelulähteistä.

– Tiedämme, että tämä on saattanut olla tahatonta. Kanadalaisilla on kysymyksiä, ja he ansaitsevat saada vastauksia, Trudeau sanoi toimittajille.

Britannian pääministeri Boris Johnson arvioi myöhään torstai-iltana, että lentokone todennäköisesti ammuttiin alas.

– Nyt olemme saaneet tietoja, joiden mukaan kone ammuttiin alas ilmatorjuntaohjuksella. Tämä on hyvin saattanut olla vahinko, Johnson sanoi lausunnossaan.

Iranin ilmailuhallinnon johtaja Ali Abedzadeh kuitenkin sanoo olevansa varma, että keskiviikkona pudonneeseen ukrainalaiskoneeseen ei osunut ohjusta.

– Yksi asia on varma: tähän koneeseen ei osunut ohjusta, Abedzadeh sanoi pääkaupunki Teheranissa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Abedzadehin mukaan turmasta on suoritettava perusteellinen tutkinta ennen johtopäätösten vetämistä.

Iranin ulkoministeriön mukaan asiaa tutkitaan Ukrainan, lentokonevalmistaja Boeingin ja turmassa osallisina olleiden maiden asiantuntijoiden kanssa.

– Tulokset julkaistaan läpinäkyvästi niiden valmistuttua, ulkoministeriön tiedotteessa todetaan.

Iran kertoi perjantaina, että kymmenen hengen kanadalaisryhmä on matkalla maahan avustamaan turman tutkinnassa. Ryhmän on määrä selvittää kanadalaisiin uhreihin liittyviä asioita. Turmassa kuoli Iranin mukaan 63 kanadalaista.

Kanadan ja Iranin välillä ei ole ollut diplomaattisuhteita vuoden 2012 jälkeen, mutta Kanada on suostunut jakamaan Iranin kanssa ukrainalaiskonetta koskevia tiedustelutietoja.

Myös Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuuslautakunta (NTSB) ilmoitti osallistuvansa tutkintaan.

Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa NTSB kertoi saaneensa Iranilta virallisen ilmoituksen maahansyöksystä.

– Kuten missään tutkimuksissa, joissa NTSB on mukana, virasto ei spekuloi onnettomuuden syitä, lausunnossa todetaan.

Lautakunnan mukaan Iran johtaa tutkintaa.

Ukraina kertoi tänään saaneensa Yhdysvalloilta ”tärkeää tietoa” liittyen koneeseen.

Ukraina ei kommentoinut tarkemmin jaettujen tietojen sisältöä. Ukrainan presidentin mukaan ohjusten osuutta ei voida sulkea pois mutta ei myöskään vielä vahvistaa.

Ukrainan oli määrä keskustella turmasta tänään iltapäivällä Yhdysvaltojen kanssa.

Euroopan unioni kertoo vaativansa luotettavaa ja itsenäistä tutkintaa tapahtumista. EU:n mukaan vielä ei ole olemassa varmoja todisteita siitä, mikä turman aiheutti.

New York Times -lehti on julkaissut videon, jossa ilmeisesti näkyy Iranin ohjuksen osuminen lentokoneeseen lähellä Teheranin lentokenttää.

Ukrainalaiskone lakkasi keskiviikkona samalla alueella lähettämästä signaalia ennen kuin se putosi. Lehti on tarkistanut, että video on aito.

Videolla kuuluu räjähdys, kun ohjus osuu koneeseen, mutta kone ei räjähdä. Lehti on määritellyt, että räjähdyksen jälkeen kone jatkoi lentämistä useita minuutteja ja kääntyi takaisin kohti lentokenttää.

Videolta saatavat visuaaliset ja äänijohtolangat sopivat yhteen ukrainalaiskoneen lentoratatietojen ja putoamisalueelta saatujen satelliittikuvien kanssa. Satelliittikuvat on otettu torstaina, ja ne toimitti New York Timesille avaruusteknologiayritys Maxar Technologies.

Videolla kuluu noin 10 sekuntia räjähdyksen aiheuttaman valovälähdyksen ja räjähdysäänen välillä. Äänen viive tarkoittaa lehden mukaan, että kone oli tapahtumahetkellä hieman yli kolmen kilometrin päässä kamerasta.

Tämä sopii yhteen ukrainalaiskoneen lentoradan kanssa. Sen on tallentanut lentoja jäljittävä FlightRadar24. Videolla näkyvät rakennukset vastaavat rakennuksia, joita näkyy samalta alueelta otetuissa satelliittikuvissa.

New York Timesin mukaan yhdysvaltalaiset tiedusteluviranomaiset ovat arvioineet, että koneen ampui alas kaksi venäläisvalmisteista ilmatorjuntaohjusta.

Lentoyhtiö Ukraine International Airlinesin matkustajakone putosi Iranin Teheranissa keskiviikkona pian lentoonlähtönsä jälkeen.

Turmassa kuoli Iranin mukaan 82 iranilaista, 63 kanadalaista, 11 ukrainalaista ja neljä brittiä.

Ruotsin ulkoministeriö kertoi tänään, että koneessa oli 17 Ruotsista tulevaa ihmistä. Heistä seitsemällä on Ruotsin kansalaisuus ja kymmenen on kirjoilla Ruotsissa, ulkoministeriö kertoi uutistoimisto TT:n mukaan. Iran on aiemmin kertonut Ruotsin kansalaisten määräksi 10.

Lisäksi koneessa oli Iranin mukaan neljä matkustajaa Afganistanista ja kolme Saksasta. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Saksan hallitus on tosin tiedottanut, että sen tietojen mukaan koneessa ei olisi ollut saksalaisia.

Iranin viranomaisten mukaan 147 uhreista oli iranilaisia. Tämä tarkoittaa, että 65 matkustajalla oli kaksoiskansalaisuus, BBC kirjoittaa.

Kanadassa Torontossa sadat ihmiset kokoontuivat torstaina paikallista aikaa hiljaiseen kynttilämielenosoitukseen muistelemaan uhreja ja vaatimaan vastauksia.

– Jonkun täytyy kertoa meille, miksi tämä tapahtui. Kuolleet olivat viattomia ihmisiä, tilaisuuteen osallistunut Yasmin Roshan sanoi.

Hän kertoi menettäneensä ystävänsä turmassa.