Paineen alla ohjuksen voi ampua väärään maaliin – ukrainalaiskoneen putoaminen saattoi olla "onnettomien sattumusten summa"

Putoamissyystä on vielä liian aikaista tehdä johtopäätöksiä, tähdentävät STT:n haastattelemat asiantuntijat
Teheranin lentoturma

Ukrainalaisen matkustajakoneen maahansyöksyyn Iranissa liittyy vielä paljon avoimia kysymyksiä, vaikka useista lähteistä on arvioitu, että kone putosi siihen osuneen ohjuksen takia.

Muun muassa Yhdysvaltojen tiedustelulähteiden sekä Kanadan ja Britannian johtajien mukaan Iran ampui konetta ilmatorjuntaohjuksella, mahdollisesti vahingossa. STT:n haastattelemat asiantuntijat tähdentävät, että vielä on liian aikaista vetää johtopäätöksiä koneen putoamissyystä.

Miten uskottavaa on, että kone ammuttiin alas vahingossa?

Ukrainalaiskone putosi vain hetki sen jälkeen kun Iranin joukot olivat iskeneet Yhdysvaltojen tukikohtiin Irakin puolelle. Iranin ilmapuolustus oli näin ollen varmasti hyvin korkeassa valmiudessa, mikä voi lisätä virhearvioiden riskejä, arvioi ilmatorjunta-asiantuntija Esa Kelloniemi.

Mediatietojen mukaan Yhdysvallat epäilee iranilaisjoukkojen mahdollisesti luulleen, että niitä vastaan on hyökätty.

– Tuntematta Iranin johtamisjärjestelmää voi yleisesti sanoa, että rauhan aikana tulenavauspäätös on hyvin korkealla poliittisella tasolla. Kun uhka kiristyy pikku hiljaa, päätösvaltaa annetaan alemmas. Kun kriisi on täysin päällä, sittenhän yksittäinen sotilas poterossa päättää, milloin avaa tulen, Kelloniemi kuvailee.

Kelloniemi on Ilmatorjuntamuseon johtaja ja koulutukseltaan ilmatorjunta-upseeri. Hän on palvellut muun muassa ilmatorjuntatehtävissä ja ohjuspatteriston komentajana. Lisäksi hän osallistui pääesikunnassa Buk-ohjusjärjestelmän hankintaprosessiin.

Ilmauhkaa vastaan toimittaessa vastatoimet on pystyttävä aloittamaan nopeasti. Kelloniemi sanoo, että Iranilla on paljon ilmauhalta suojattavia joukkoja ja kohteita, joista Teheranin lentokenttä on yksi.

– Voisi ajatella, että siellä oltiin niin sanotusti herkkänä, hän kuvailee.

Saattoiko koneessa olla tekninen vika, kuten Iranin viranomaiset väittävät?

Iran on kiistänyt ampuneensa ukrainalaiskoneen alas. Maan viranomaisten alustavan onnettomuustutkintaraportin mukaan koneessa oli tekninen vika. Kelloniemi arvioi tämän todennäköisyyden pieneksi.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajamaa sanoo, että mitään vaihtoehtoa ei voi tässä vaiheessa sulkea pois. Hänkin kiinnittää huomiota siihen, että kone putosi alas vain hetki Iranin joukkojen tekemän ohjusiskun jälkeen.

– Tilanne on siellä ollut varmaan hyvinkin jännittynyt. Onko sillä yhteyttä tähän (ukrainalaiskoneen putoamiseen), varmaan tulevat viikot ja kuukaudet sen kertovat jollain tavalla.

Turmakoneen miehistö ei tiettävästi viestinyt lennonjohdolle mitään moottoriviasta, vaikka koneen on kerrottu kääntyneen ja syttyneen tuleen ilmassa.

– Eivät neljä vuotta vanhat koneet yleensä ihan itsestään putoile tai saa moottorivaurioita, kommentoi everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa STT:lle torstai-iltana.

Miten luotettavana julkisuuteen tulleita tietoja ohjuksesta voi pitää?

Ukrainalaiskone oli pudotessaan syvällä Iranin ilmatilassa, mutta etenkin Yhdysvalloilla on Lähi-idän alueella tiedusteluverkkoja ja viranomaiset pystyvät yhdistelemään eri välineistä saatavia tietoja keskenään.

– Ovatko johtopäätökset joka kerta oikeita, on kokonaan toinen juttu, MPKK:n Antti Pihlajamaa huomauttaa.

Kelloniemi uskoo, että valtiojohtajilla on käytössään riittävää tiedustelutietoa näkemystensä tueksi. Kelloniemi sanoo nähneensä itse tutkivien kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmän videon, jossa näkyy kohteeseen ilmeisesti osuva ilmatorjuntaohjus. Videon todenperäisyyteen hän ei ota kantaa mutta ei pitäisi ihmeenä, jos se olisi totta.

Millaisia yhtymäkohtia tapauksella on malesialaiskoneeseen?

Tapauksen tutkinta tuskin tulee olemaan helppo, ja tilanne on palauttanut mieleen vuonna 2014 Itä-Ukrainassa alasammutun malesialaiskoneen.

Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan matkustajakoneen pudotti Venäjän asevoimien ilmatorjuntaohjus. Venäjä on tiukasti kiistänyt osallisuutensa tekoon ja kieltäytynyt luovuttamasta syyllisiksi epäiltyjä.

Myös Iran on kiistänyt jyrkästi ukrainalaisen matkustajakoneen alasampumisen, vaikka onkin kutsunut muita maita apuun tutkinnassa.

– Kyllä tässä väistämättä tulee mieleen se malesialaiskoneen tapaus ja se että tutkinta ei välttämättä ole helppo, Antti Pihlajamaa kommentoi.

Myös Kelloniemi tähdentää, että vasta aika näyttää, miten ukrainalaiskoneen tutkinnan kanssa käy.

– Kaikki on vielä spekulointia. Kuten on sanottu, totuus on ensimmäinen asia, joka sodassa katoaa.