MT: Keskustassa ja RKP:ssa valmiutta tukea maataloutta energialaskuissa, kokoomus odottaisi – Kalli muistuttaa, ettei maatalous noin vain siirrä kustannuksia markkinahintoihin
Eduskuntaryhmien johtajat ovat pääosin valmiita tukemaan maataloutta ja suomalaisia yrityksiä energiakriisin haasteissa, Maaseudun Tulevaisuus (MT) kertoo.
Kyselyssä eduskuntaryhmien puheenjohtajille tai varapuheenjohtajille etenkin keskustan ja RKP:n taholla on valmiutta maatalouden suoraan tukemiseen uusilla paketeilla.
– Jos suomalaisten ruokaturva ja huoltovarmuuden turvaaminen edellyttävät maatalouden nousseiden kustannusten kompensoimista, mielestäni hallituksella on oltava valmius tulla vastaan, keskustan ryhmää johtava Eeva Kalli vastaa.
– Suomalainen ruoantuotanto pitää turvata kaikissa oloissa.
RKP:n ryhmyri Anders Adlercreutzin mukaan ryhmä on hahmottanut tilannetta keskusteluissaan.
– Ongelma on ilmeinen. 70 prosenttia tomaatinviljelijöistä ei aio kasvattaa tomaattia talvella
– Keinovalikoimasta pitää keskustella. Oletan, että hallituksessa tartutaan asiaan, Adlercreutz toteaa.
Vasemmistoliiton Jussi Saramo kertoo ryhmän olevan odottavalla kannalla. Vihreiden Atte Harjanne korostaa huoltovarmuuden merkitystä, mutta toteaa, ettei kaikki ruoantuotanto välttämättä kärsi samalla tavalla tai ole yhtä tärkeää huoltovarmuudelle.
SDP:n eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Kim Berg toivoo, että sähkön hintaan tartuttaisiin EU-toimilla. Hän myös huomauttaa, että maataloutta on jo tuettu merkittävästi.
– Maatalouden tuotantorakennusten vuoden 2022 kiinteistöveroa on alennettu enintään 35 000 eurolla osana hallituksen helmikuussa linjaamia määräaikaisia täsmätoimia, joilla vastataan energian hintojen nousuun.
Keskustan Kalli korostaa MT:lle maatalouden kohdanneen koko joukon ongelmia. Pitkään aikaan tuottajat eivät ole saaneet kohtuullista hintaa tuotteistaan, samoin lannoitteiden kasvanut hinta lisää taakkaa. Siksi kevään huoltovarmuuspaketti oli välttämätön.
– Nyt olemme tilanteessa, jossa sähkön hinta asettaa jälleen lisäpaineita.
Muiden yritysten osalta tilannetta on Kallin mukaan syytä seurata.
– Tässä vaiheessa ei ole syytä lähteä laajoihin, kaikkia yrityksiä koskettaviin tukiin. On paljon yrityksiä, joiden on mahdollista siirtää kohonneet kustannukset hintoihin, toisin kuin ruoantuottajilla.
Kokoomuksen ryhmän 3. varapuheenjohtaja Pia Kauma korostaa sähkömarkkinoiden normalisointia, mutta ottaisi myös aikalisää tukipolitiikassa.
– Jos tulee oikein kylmä talvi, tukia pitää pohtia uudelleen.
Perussuomalaisten Ville Tavio on sitä mieltä, että maatalouden kriisiin tulee vastata valtiollisin toimin.
– Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa päästää maatiloja nurin, se on omavaraisuus- ja huoltovarmuuskysymys.