Ministerien kiireet saivat eduskunnan lykkäämään kasvupalvelulain käsittelyä suuressa salissa

”Hankala olla kahdessa paikassa yhtä aikaa – minua huudetaan kehysriiheen”, valitteli työministeri Lindström
Kasvupalvelulaki

Ministerien kiireiden takia eduskunta päätti lykätä viikolla maakuntauudistukseen liittyvän kasvupalvelulain käsittelyä suuressa salissa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja työministeri Jari Lindström (sin.) pahoittelivat keskiviikon istunnossa, etteivät ehtisi olemaan paikalla koko keskustelun ajan hallituksen kehysriihen takia.

– Valitettavasti joudun lähtemään (pääministerin virka-asunnolle) Kesärantaan. Olen erittäin pahoillani siitä, että eduskunnan aikataulu ja (hallituksen) kehysriihi ovat menneet päällekkäin. Meillä on päättymässä kehysriihi, ja on pakko käydä siellä, ministeri Lintilä sanoi.

– Minäkin pahoittelen. Kahdessa paikassa on hankala olla yhtä aikaa, ja minua huudetaan tuonne kehysriiheen. Minun on pakko poistua sinne. Pahoittelen, ministeri Lindström säesti kollegaansa.

Oppositiosta kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) esitti, että asia jätetään pöydälle istunnossa ja otetaan käsittelyyn ensi viikon keskiviikkona. Näin myös päätettiin.

– Koska tämä on erittäin tärkeä lainsäädäntöpaketti, on tärkeää ja kunnioitan eduskunnan tahtoa siinä, että ministerit ovat täällä (istunnossa) paikalla, puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi.

Jos hallituksen mittava sote- ja maakuntauudistus toteutuu, myös työvoima- ja yrityspalveluihin on tulossa myllerrys. Nämä palvelut aiotaan yhdistää kasvupalveluiksi, ja niiden järjestämisvastuu siirtyisi valtiolta maakunnille.

Keskiviikon istunnossa pääministeripuolue keskustan Timo V. Korhonen tiedusteli puhemies Risikolta, voiko kasvupalvelulakikeskustelun lykkääntyminen suuressa salissa vaarantaa sote- ja maakuntauudistuksen aikataulua eduskunnassa.

– Ei vaaranna, koska nyt jo tiedetään, missä valiokunnissa tätä käsitellään, joten valiokunnat voivat jo lähteä liikkeelle (asiassa), Risikko vakuutti.

Hallitus on toivonut, että suuri sote- ja maakuntauudistuspaketti valmistuisi eduskunnasta kesällä. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on aiemmin kertonut, että koko paketti olisi saatava maaliin heinäkuun alkuun mennessä, jotta maakuntavaalit voitaisiin pitää lokakuun lopussa.