Ministeri Leppä: Viikin laboratorio aloittaa koronavirustestaukset – lupaa, ettei ruoka lopu
Helsingissä sijaitseva Viikin laboratorio alkaa tehdä koronavirustestejä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo.
Lepän mukaan elintarviketurvallisuudesta ja eläintaudeista vastaavan Ruokaviraston laboratorio kykenee tekemään aluksi 100–200 testiä päivässä.
Ministeri totesi perjantaina hallituksen tiedotustilaisuudessa, että testien aloittaminen vahvistaa merkittävästi Suomen testauskapasiteettia.
Lisäksi Leppä vakuutti, että suomalainen ruokajärjestelmä toimii kaikissa olosuhteissa. Hänen mukaansa maan huoltovarmuuteen on panostettu jo pitkään.
– Valtaosa meidän kuluttamastamme ruoasta tuotetaan Suomessa. Siksi voimme olla varmoja siitä, ettei ruoka lopu.
Ministeri korostaa, että poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta tuottajien tärkein tehtävä on pitää huolta heidän omasta tuotannostaan ja kyvystään jatkaa tilan töitä normaalisti.
Lisäksi kotieläimistä ja lemmikeistä on pidettävä huolta, kuten ennenkin.
– Suomalaisen viljelijän työ ei pysähdy – oli kriisi tai ei. Hallinnon tehtävä on varmistaa, että tämä on mahdollista.
Elintarvikehuollon suurimpana vaarana Leppä pitää ihmisten sairastumisia. Siksi erinäiset sijaisjärjestelyt voivat nousta ratkaisevan tärkeään rooliin.
Kiireisin ongelma liittyy ministerin mukaan kausityöntekijöiden saatavuuteen.
– Ilman ulkopuolista työvoimaa on vaarana, että satokauden työt jäävät tekemättä ja sato tuottamatta ja ostamatta – ja tätä me emme halua, Leppä painottaa.
Kaikkien tilojen tarpeisiin ei kuitenkaan pystytä vastaamaan, hän myöntää.
– Moni maa, josta kausityöläisiä Suomeen tulee, rajoittaa kansalaistensa poistumista maasta. Teemme parhaamme, että huoltovarmuuden kannalta kriittiset työntekijät pääsevät maahan, Leppä lupaa.