Ministeri Krista Kiuru haluaa selkeämpiä koronaohjeistuksia

”Kyllä kansalliselta terveysviranomaiselta on syytä tässä tautilanteessa odottaa myös sellaista ohjeistusta, joka voisi turvallisin mielin olla kaikkien kansalaisten ymmärrettävissä ja noudatettavissa.”
Koronaohjeistukset

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) perää Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tarkempia ohjeita korona-altistumistilanteisiin. Hän pitää nykyistä THL:n ohjeistusta haasteellisena.

Kiuru otti keskiviikkona myöhään iltapäivällä kantaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) viikonvaihteen ravintolaillanvietosta syntyneeseen laajaan julkiseen keskusteluun. Marin sai lauantaina illalla tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) positiivisesta koronatuloksesta, mutta jatkoi tiedosta huolimatta ravintolailtaansa Helsingissä.

–  Haasteenamme on tuo THL:n ohjeistus. Jos on saanut kaksi rokotetta, ei THL:n mukaan eristäytymiselle ole tarvetta. Nykyohjeen mukaan siis oireettoman ja täysin rokotetun ei tarvitsisi altistuneena edes mennä testiin. Tämähän ohje koskee ihan kaikkia suomalaisia.

Kiuru pohtii myös, olisiko valtioneuvostolla syytä antaa ohjeistusta tilanteen selkiyttämiseksi.

–  Käytännössä valtioneuvoston ohjeistus on ollut esimerkiksi erilainen kuin tämä asiantuntijaviranomaisen eli THL:n ohjeistus ja onpa se käsittääkseni ollut ristiriitainen myös eduskunnan ohjeistuksen kanssa.

Kiuru kehottaakin valtioneuvoston virkakuntaa vakavasti arvioimaan nykyisiä ohjeita.

Kiuru pohtii myös, olisiko THL:n syytä pikaisesti päivittää testaus-, jäljitys- ja karanteeniohjeistusta, jotta ihmiset tietäisivät, miten näissä tilanteissa tulisi toimia.

–  Nämä yleiset suositukset ja niihin liittyvä viestintä ovat olleet ennenkin kritiikin kohteena, ja minusta tässä on kyllä petraamisen varaa. Kyllä kansalliselta terveysviranomaiselta on syytä tässä tautilanteessa odottaa myös sellaista ohjeistusta, joka voisi turvallisin mielin olla kaikkien kansalaisten ymmärrettävissä ja noudatettavissa, Kiuru sanoi.