Metsäteollisuus: Metsästrategia pelättyä parempi, mutta ristiriitainen – "Puu ei voi olla samaan aikaan pystyssä metsässä ja muovin korvaajana ruokapakkauksessa"

Metsäpolitiikka

Euroopan komission esittelemä metsästrategia otti valmistelun loppuvaiheessa askelia parempaan suuntaan, kirjoittaa Metsäteollisuus ry tiedotteessaan.

Strategia jää kuitenkin ristiriitaiseksi. Puupohjaisten tuotteiden ilmastohyödyt tunnustetaan, mutta samaan aikaan jarrutetaan metsien käyttöä, tiedotteessa todetaan.

Metsäteollisuuden mukaan komissio uhkaa edelleen nipistää palan metsäpäätösvaltaa pois kansallisista käsistä, mutta on myönteistä, että kansallisen metsäpolitiikan rooli on strategiassa aiempaa selkeämmin esillä.

– Lopputuloksessa näkyy se, että maamme hallituksen avainministerit, suurin osa Suomen mepeistä ja virkakunnasta sekä koko metsäsektori ovat aktiivisesti vaikuttaneet metsäisen maamme etujen turvaamiseksi. Erittäin huono alkuperäinen esitys otti askeleita parempaan suuntaan, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen toteaa.

Tiedotteessa huomautetaan, että puupohjaisten tuotteiden yhteiskunnalliset hyödyt jäävät strategiassa vaille huomiota. Metsät tuovat ilmastohyötyjä, kun fossiilisia tuotteita korvataan puupohjaisilla.

– Puu ei voi olla samaan aikaan pystyssä metsässä ja puukoulun kattopalkissa tai muovin korvaajana ruokapakkauksessa. Haluttaessa metsien tuottamia hyötyjä puuta pitää voida käyttää, Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi tiivistää.

EU:n metsästrategia ei ole oikeudellisesti sitova, mutta se luotaa metsiin liittyviä poliittisia toimenpiteitä EU:ssa vuoteen 2030 mennessä. Metsäteollisuudesta painotetaan, että päätösvallan säilymisestä kansallisissa käsissä on edelleen pidettävä huoli.

– Esitetty päätösvallan hivuttaminen Brysseliin on strategian huolestuttavimpia piirteitä. Strategian toimeenpanossa ja esitettyjen ohjeiden ja mahdollisten lainsäädäntöhankkeiden valmistelussa tulee toimia tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden ja koko metsäsektorin kanssa, Niemi painottaa.

Metsäteollisuus ei suhtaudu erityisen lämpimästi myöskään päällekkäisten järjestelmien luomiseen metsien tilan seuraamisessa ja raportoinnissa.

– Meillä on Suomessa kattava valtakunnan metsien inventointi, joka on elänyt ajassa tuottaen yhä parempaa tietoa metsistämme jo sata vuotta. Tiedonkeruun ja raportoinnin on jatkossakin perustuttava jäsenvaltioiden omaan kansalliseen inventointiin, Niemi korostaa.