Metsäteollisuus: "EU:n ilmastopaketista ei tullut vihreää kasvua, sen sijaan saimme jarruohjelman"

Ilmastotoimet

EU-komission paketti ei tunnista metsäteollisuuden tarjoamia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, ja kokonaisuus on monella tapaa ongelmallinen suomalaiselle teollisuudelle, kirjoittaa Metsäteollisuus ry tiedottessaan.

– Asetettu tavoite on tärkeä ja kaikille yhteinen. Metsäteollisuus kuitenkin näkee, että nyt julkaistu paketti ei mahdollista parasta lopputulosta ilmaston, saati teollisuuden kilpailukyvyn kannalta, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo.

Ilmastopaketti vaikuttaa laajasti metsäteollisuuteen, joka kehittää innovatiivisia tuotteita uusiutuvista luonnonvaroista ja korvaa uusiutumattomista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. On tärkeää, ettei EU:n sääntely torppaa tätä työtä, tiedotteessa sanotaan.

– Ilmastonmuutosta torjuttaessa kaikkein tärkeintä on vähentää fossiilisia päästöjä ja korvata enemmän päästöjä aiheuttavia tuotteita uusiutuvista raaka-aineista valmistetuilla, Jaatinen tähdentää.

Metsäteollisuuden mukaan erityisen ongelmallista paketin sisällössä on se, että juuri hyväksyttyjä EU-säädöksiä avataan uudestaan ennen kuin niitä on edes sovellettu.

Uusiutuvan energian direktiivin sisältämistä puubiomassan kestävyyskriteereistä on päästy sopuun viime komissiokauden lopulla, ja voimassa olevan direktiivin toimeenpano on vasta alkamassa. Metsäala pitää outona, että komissio ehdottaa myös näiden kriteerien merkittävää kiristämistä jo tässä vaiheessa.

Tiedotteessa muistutetaan, että investointeja suunnitellaan vuosikymmeniksi, eikä säädöksiä siksi tulisi muutella jatkuvasti.

– Nyt luotava epävarmuus ei kannusta ohjelman alkuperäisiin tavoitteisiin, päinvastoin – ohjelmasta on tulossa regulaatiopaketti, ja pahimmillaan jarruohjelma, Jaatinen toteaa.

Keskeistä onkin, miten työ lakipaketin parissa jatkuu. Komissio myös julkaisee perjantaina päivitetyn metsästrategiansa.

– Jatkovalmistelussa on varmistettava, että komission esittämä nielutavoite tai kompensaatiomekanismit eivät johda tilanteeseen, jossa muiden EU-maiden tai sektoreiden fossiiliset päästöt siunataan metsäisten maiden kustannuksella, Jaatinen linjaa.

Juttua täydennetty kauttaaltaan 17.49.