Markus Lohi: Tosiasiat syytä tunnustaa, Kollajaa ei tule
Kollajan allashankkeen toteuttamiseen ei löydy poliittisia edellytyksiä nyt eikä tulevaisuudessakaan, arvioi keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi.
Lohen mukaan keskustan eduskuntaryhmän enemmistö olisi ollut hankkeen takana, mutta poliittinen realismi tuli vastaan.
– Ei hallituksen eikä eduskunnan piiristä löytynyt tälle hankkeelle enemmistöä, hän myöntää.
Lohen mukaan koskiensuojelulain avaamiseen liittyy niin paljon tunnetta ja symboliarvoa, että järkiperustein ei mielipiteitä pysty muuttamaan. Hänen mielestään nyt on syytä tunnustaa, ettei tulevaisuudessakaan ole näköpiirissä sellaista eduskunnan kokoonpanoa, jolla asia voisi edetä.
– Harmikseni joudun toteamaan, että kyllä Kollajan osalta on aika panna kirjankannet kiinni.
Kollajan kohtalo tuli Lohen mukaan melko selväksi jo kesällä, kun kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo otti hankkeeseen näyttävästi kielteisen kannan.
Lappilaisedustaja sanoo olevansa itse pettynyt siihen, että Kollaja ei toteutunut. Ilman verorahoja toteutettava hanke olisi hän mukaansa luonut alueelle elinvoimaa ja hoitanut tulvasuojelun, joka nyt joudutaan toteuttamaan todennäköisesti jollakin kalliilla tavalla.
– Ja sen takia olen aika paljon harmissanikin tästä. Mutta tietenkin voi sanoa niin, että jos haluaa kokea pettymyksiä, ettei asiat aina mene niin kuin itse haluaa, niin kannattaa lähteä politiikkaan.
Lohen mielestä lopputulosta ei ratkaissut se, että allasrakentamisesta ei kirjattu hallitusohjelmaan mitään, sillä monesta muustakin asiasta joudutaan sopimaan.
Lohen mukaan hallitusneuvottelut olisi luultavasti saatu ”konkeloon”, jos niissä olisi ryhdytty sopimaan vielä altaistakin.
– Näihin asioihin liittyy aika paljon semmoista taustavalmistelua, eivät ne olleet vielä silloin kypsiä päätöksentekoon.
Kollajasta ei käyty nykyhallituksen aikana oikeastaan minkäänlaista julkista poliittista keskustelua. Lohi ei usko, että asian julkisella puinnilla olisi ollut lopputulokseen mitään merkitystä.
– Päinvastoin se olisi ollut vain julkisen, hyvin ankaran vastakkainasettelun kohteena. Sellainen olisi kyllä saatu aikaan, jos se olisi toisella tavalla hoidettu.
Pohjois-Pohjanmaalla ja Koillismaalla kannattaa Lohen mielestä nyt pohtia rohkeasti yhteistuumin, millaisia muita mahdollisuuksia alueen elinvoiman lisäämiseksi olisi.
– Mutta kun tällainen tilaisuus jätetään käyttämättä, kyllä tämä luo meille, hallitukselle ja politiikkaan yleensä paineen siihen, että tarvitaan muuta konkreettista näyttöä pohjoisen elinvoiman kasvattamiseksi, Lohi muistuttaa.