Marjasuihkeesta apua kuivasilmäisyyteen ja muita uutuuksia metsästä
Metsä tuottaa muutakin kuin puuta. Marjat, sienet ja monet muut muut raaka-aineet taipuvat moneksi. Marjastuksesta ja sienestyksestä saa lisätuloa, luonnontuotteita voidaan hyödyntää matkailun ohjelmapalveluissa ja niistä saadaan myös ravintolisiä sekä apua esimerkiksi kuivasilmäisyyteen.
Rovaniemellä tänään alkavassa Non-Timber Forest Products and Bioeconomy -konferenssissa tarkastellaan luonnontuotteiden raaka-ainetuotantoa ja käyttötapoja osana biotaloutta. Konferenssiin osallistuu noin sata tutkijaa ja muuta asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.
Perinteisen metsäsektorin rinnalla metsän muiden raaka-aineiden tuotanto ja jalostaminen ovat jääneet vähäisemmälle huomiolle, sanoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
Etenkin suomalaisten arjessa luonnontuotteet ovat kuitenkin vahvasti mukana. Suomalaisista selvästi yli puolet harrastaa marjastusta tai sienestystä. Myös luonnonmarjojen kaupallinen käyttö lisääntyy, mikä luo uusia ansaintamahdollisuuksia, mutta myös eturistiriitoja.
– On metsiä, joissa luonnontuotteiden tuotantoon keskittyminen voi olla hyvinkin järkevää. Esimerkiksi mahlan tai pakurin tuotanto haastaa puuntuotannon. Tällöin maanomistaja pääsee miettimään luonnontuotteiden tuotantoa investointina ja vaihtoehtona puuntuotannolle, johtava tutkija Mikko Kurttila muistuttaa.
Maanomistajat tarvitsevat päätöstensä tueksi esimerkiksi arvioita sekä luonnontuotteista saatavista tulovirroista että vaihtoehtoiskustannuksista verrattuna puuntuotantoon. Aiheeseen liittyvää tutkimusta on tehty jo jonkin verran Lukessa, joten Kurttilan mukaan on mielenkiintoista nähdä muiden tutkimuslaitosten tuloksia aiheesta.
Luonnontuotteiden hallittu raaka-ainetuotanto on yksi onnistuneen tuotteistamisen ennakkoedellytyksistä. Luonnontuotteet taipuvat todella moneen käyttöön. Perinteisten hillojen ja mehujen rinnalle ovat nousseet ravintolisät sekä hoito- ja hyvinvointituotteet. Nämä ovat juuri niitä korkean arvonlisän tuotteita, joita biotaloudessa toivotaan jalostettavan.
– Esimerkiksi glukaanipitoiset sienet ovat hyviä funktionaalisten elintarvikkeiden raaka-aineita ja marjasuihke hoitaa kuivasilmäisyyttä. Luonnontuotteiden varaan voi myös rakentaa matkaluun ohjelmapalveluja, Peltola huomauttaa.
Non-Timber Forest Products and Bioeconomy -konferenssista keskustellaan twitterissä hashtagilla #NTFP2017.