Malta vetovuoroon: Britannian eroneuvotteluissa ei haluta aikailla
Euroopan unioni pyrkii käymään Britannian eroneuvottelut mahdollisimman nopeasti.
Maltan pääministerin Joseph Muscatin mukaan Britannian eroprosessi on pidettävä tiiviinä, koska epävarmuus ei ole kenenkään etu. Malta on EU:n vaihtuva puheenjohtajamaa, jolla on keskeinen rooli päätösten valmistelussa.
– Ei ole kenenkään etu, että keskustelut jatkuvat pitkään. Pitkittyminen tuottaa vain epävarmuutta, joka on huono taloudelle ja työpaikoille, Muscat sanoi torstaina Maltalla.
Tulevaa puolivuotista toimittajille avannut Muscat arvioi, että neuvottelut voivat olla valmiit lokakuussa 2018, minkä jälkeen käsittely EU-parlamentissa kestäisi muutaman kuukauden. Tavoitteena on näin pysyä eroneuvotteluille säädetyssä kahdessa vuodessa.
Brexit on vain yksi isoista murheista, joita EU väistelee kuluvan vuoden aikana.
Kriisien keskellä EU-maat pyrkivät etenemään Muscatin mukaan mahdollisimman käytännöllisin askelin. Britannian eroneuvotteluissa vastaus on ripeys, kytevässä maahanmuuttokriisissä varautuminen ennalta.
– Mitä teemmekin seuraavan kuuden kuukauden aikana, meidän poliitikkojen on muistettava, että ihmiset ovat kyllästyneitä.
Britit äänestivät EU-erosta jo kesällä, mutta neuvottelut eivät ole vielä alkaneet. Ne alkavat virallisesti vasta sitten, kun Britannia on antanut eroilmoituksensa, jota odotetaan maaliskuussa.
EU-maiden asenne ennen neuvotteluita on tiukka, mutta asiallinen: Britanniaa ei haluta rangaista eropäätöksestä, mutta saarivaltiolle ei haluta myöskään antaa hyötyä päätöksestä.
Varsinkin Lontoon finanssiyritykset kärsivät epävarmuudesta, jota voitaisiin niiden mukaan helpottaa siirtymäajalla. EU-maiden kantoja lähikuukaudet sovitteleva Muscat arvioi, että siirtymäajasta on mahdollista sopia, mutta se ei voi kestää loputtomiin.
Kytevän pakolaiskriisin ratkaisuksi Malta tarjoaa neuvotteluita lähtömaa Libyan kanssa. EU:lla voi Muscatin mukaan olla hyvinkin käsissään uusi pakolaiskriisi keväällä, ellei mitään tehdä.
– Meillä on mahdollisuus tehdä päätös ja toimia. Huhti–toukokuussa kymmeniätuhansia ihmisiä tulee Välimeren yli ja osa heistä hukkuu.
Keskeinen keino jo tähän asti on ollut puuttuminen ihmissalakuljettajien toimintaan Välimerellä. Operaatio Sophia on kuitenkin voinut toimia Libyan edustalla vain kansainvälisillä vesillä.
Eurooppalaisten alusten pitäisi Muscatin mukaan päästä myös Libyan aluevesille, mutta tästä pitää päästä sopimukseen maan kanssa. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että Muammar Gaddafin aiemmin hallitsema valtio on ollut jo vuosia sekasorrossa.
Malta esittää, että EU tekisi Libyan kanssa sopimuksen, jossa maalle luvattaisiin apua maahanmuuton suitsimista vastaan.
Pakolaisten määrää seurataan tiiviisti Maltalla sijaitsevassa Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastossa.
Sen mukaan turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt selvästi vuoden 2015 huippulukemista, mutta hakijoita tulee yhä tavallista enemmän. Tammi–marraskuun aikana Euroopasta haki turvapaikkaa kaikkiaan vajaat 1,2 miljoonaa ihmistä.