Mäkeläinen ohjaisi isiä kotiin, Sirkiä antaisi perheiden päättää – perhevapaat jakavat keskustanuorten puheenjohtajaehdokkaita
Keskustanuorten puheenjohtajaehdokkaat Suvi Mäkeläinen ja Anna Sirkiä ovat eri mieltä siitä, pitäisikö yhteiskunnan ohjata isiä käyttämään enemmän perhevapaita.
Mäkeläinen sanoo, että Suomen perhevapaajärjestelmässä on luotettu pitkään siihen, että vanhemmat valitsevat itse, miten jakavat vapaat.
– Yleensä se on kuitenkin mennyt niin, että äiti on jäänyt kotiin. Se on mielestäni tasa-arvo-ongelma. Hallitus puhuu työllisyyden parantamisesta, mutta työikäiset naiset ovat pitkään kotona lasten kanssa. Se on ongelma, johon yhteiskunnan pitää puuttua ja myös ohjata ihmisten käytöstä.
Sirkiä puolestaan haluaa säilyttää perheiden vapauden valita itse, miten lapset hoitavat.
– Minun mielestäni yhteiskunnan tehtävä ei ole päättää sitä, miten perhe hoitaa lapsensa, Sirkiä sanoi ja sai kommentilleen aplodit keskustanuorten puheenjohtajapaneelissa Joensuussa lauantai-iltana.
Hän näkee, että perhevapaakysymys on muutakin kuin työllisyys- ja tasa-arvokysymys.
– Se on myös hyvinvointikysymys, Sirkiä sanoi ja otti esimerkiksi vanhemmat, joista toinen on yrittäjä eikä pysty pitämään vapaita.
Sirkiä kuitenkin myöntää, että isät pitävät eniten niitä perhevapaita, joissa on sana isä.
– Äitiys- ja isyysvapaat voisivat olla yhtä pitkät, mutta vapaavalintaisen osuuden täytyy pysyä isona, jotta perheet voivat itse valita, hän linjaa.
Puheenjohtajaehdokas Jere Nuutinen tyytyi toteamaan, että sekä isän että äidin pitää yhdessä osallistua lapsen kasvatukseen.
Häneltä kysyttiin tarkempaa vastausta siihen, miten vapaat pitäisi jakaa äidin ja isän kesken
– No, puolet ja puolet, Nuutinen sanoi.
Ehdokkailta kysyttiin, mikä puolue on pahin uhka keskustalle.
Sirkiän mielestä se on kokoomus.
– Olemme samassa hallituksessa, teemme yhteisiä päätöksiä, mutta kokoomuksen kannatus vain nousee ja keskustan laskee.
– Muuten ehkä kokoomus, mutta kun mietin suomalaista yhteiskuntaa laajemmalla tasolla niin perussuomalaiset, Mäkeläinen puolestaan vastasi.
Mäkeläisen mielestä perussuomalaiset vievät Suomea vaaralliseen suuntaan, mutta heidän viestinsä vetoaa todella moniin nuoriin.
– Miten löydämme joukkoomme ne nuoret, jotka kokevat pelkoa ja turvattomuutta?
– Keskustanuorillakin on peiliin katsomisen paikka. Miksi nuori valitsee populistisen ja maahanmuuttovastaisen vaihtoehdon, kun hän voisi olla rakentamassa yhteiskuntaa meidän kanssamme demokratian ja kansanvallan pohjalta, Mäkeläinen kysyy.
Nuutinen pitää pahimpana uhkana kokoomuksen ja vihreiden sekoitusta. Hän kuitenkin uskoo, että keskustassa molempien puolueiden parhaat puolet voivat yhdistyä.
– Monet nuoret näkevät, että vapaus ja vastuu on sitä, että saa päättää omista asioista. Samalla vihreät arvot jyskyttävät takaraivossa, kun pitää kantaa vastuuta yhteisestä maapallosta.
Keskusta haaveilee usein opetusministerin salkusta. Puheenjohtajaehdokkailta kysyttiinkin, mitä keskustan pitäisi sillä tehdä.
Nuutisen mielestä opetusministeriössä ei enää näy se peruskoulu, jota keskusta oli rakentamassa 1970-luvulta lähtien.
– Se menestyi niin hyvin, että Suomi loisti aina Pisa-tulosten kärjessä. Muista maista sen erotti se, että suomalaiset lapset pystyivät kehittymään tasa-arvoisesti kaikkialla Suomessa. Keskustan tehtävä on taata se myös tulevaisuudessa.
Nuutisen mielestä hallitus teki varhaiskasvatuksen puolella virheen, kun se poisti subjektiivisen päivähoito-oikeuden.
– Se takaisi tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen myös lapsille, joiden vanhemmat ovat työttömiä.
Mäkeläinen näkee sivistyksen ja elinikäisen oppimisen entistä tärkeämpänä.
– Työuralla on pakko kouluttautua uudelleen ja jatkaa itsensä kehittämistä. Miten kehitämme koulutusjärjestelmän sellaiseksi, että se vastaa siihen? Se lähtee sosiaaliturvajärjestelmästä. Tarvitaan kokonaisvaltaisempaa ajattelua, Mäkeläinen painottaa.
Sirkiän mielestä keskustalaisen opetusministerin pitäisi selvittää, pitääkö peruskoulun uudistettu opetussuunnitelma heikommatkin oppijat mukana.
– Jos ei pidä, niin opetussuunnitelmaa pitää muuttaa.
– Lisäksi toisen asteen koulutuksen pitäisi olla aidosti ilmaista kaikille. Korkeakouluissa pitäisi puolestaan miettiä alueellisuutta niin, että tiedekunnat ovat siellä missä alan työtä on, Sirkiä sanoo.
Keskustanuoret valitsevat uuden puheenjohtajan sunnuntaina. Yhden kaksivuotiskauden keskustanuoria johtanut Hilkka Kemppi ei pyri jatkokaudelle.