Maailman talousfoorumin avasivat Trumpin ja Thunbergin päinvastaiset sanomat ilmastonmuutoksesta

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksen varjo lankesi Maailman talousfoorumin vuotuisen kokouksen avauspäivän ylle tiistaina. Vastakkain olivat kaksi päinvastaista maailmankuvaa, joiden esitaistelijoina olivat ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Yhdysvaltain presidentti torjui puheessaan ”tuomiopäivän profeetat”, jotka varoittavat suuresta ympäristökriisistä. Trump piti puheensa Sveitsin Davosissa yleisölle, johon uutistoimisto AFP:n mukaan tiettävästi lukeutui myös Thunberg.

– Meidän täytyy torjua ikuiset tuomiopäivän profeetat ja heidän maailmanlopun ennusteensa, Trump sanoi.

Presidentti mainosti puolituntisessa puheessaan fossiilisia polttoaineita, markkinoiden vapauttamista ja Yhdysvaltojen talousbuumia.

Trump oli Davosissa samana päivänä, kun hänen virkasyytteidensä käsittely alkoi Yhdysvaltain senaatissa. Hän palaa kotimaahansa keskiviikkona.

Trumpin viesti oli toisenlainen kuin ruotsalaisaktivisti Thunbergin vain tunteja aiemmin. Thunberg sanoi paneelikeskustelussa, että maiden hallitukset eivät ole tehneet oikeastaan mitään torjuakseen ilmastonmuutosta.

Paneelissa Thunberg peräänkuulutti tekoja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Thunbergin viesti oli, että päättäjät eivät ole heränneet ilmastonmuutoksen todellisuuteen.

– Me kaikki taistelemme ympäristön ja ilmaston puolesta. Jos asiaa kuitenkin katsoo laajasta perspektiivistä, mitään ei ole tehty. Paljon enemmän pitää tehdä. Olemme vasta alussa, hän sanoi paneelissa.

– On eri asia, tuleeko kuulluksi verrattuna siihen, johtaako se oikeasti johonkin. Itse en voi valittaa, ettenkö tulisi kuulluksi, hän sanoi ja sai yleisössä aikaan hyväksyvää naurua.

Talousfoorumin viime viikolla julkistamassa raportissa varoitettiin, että ilmastonmuutos iskee kovemmin ja nopeammin kuin monet odottivatkaan. Raportin mukaan lämpötila maapallolla voi nousta yli kolmella asteella vuosisadan loppuun mennessä.

Tiistaina Davosissa alkanut talousfoorumi kestää neljä päivää. Tapahtuma kokoaa liike-elämän, hallitusten, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan edustajia.

Davosissa on mukana myös pääministeri Sanna Marin (sd.). Marin tapaa muun muassa Applen toimitusjohtajan Tim Cookin, Googlen toimitusjohtajan Sundar Pichain ja Microsoftin johtajan Brad Smithin.

Heidän kanssaan Marin keskustelee uusista teknologioista, yritysten yhteiskuntavastuusta ja kestävästä kehityksestä.

Talousfoorumiin osallistuvat Suomen hallituksesta myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.).